Nils Gaup

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nils Gaup
Nils Gaup Oscar-gaalan punaisella matolla vuonna 1988.
Nils Gaup Oscar-gaalan punaisella matolla vuonna 1988.
Henkilötiedot
Syntynyt12. huhtikuuta 1955 (ikä 69)
Koutokeino, Norja
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Nils Gaup (s. 12. huhtikuuta 1955 Koutokeino, Norja) on norjansaamelainen elokuvaohjaaja.

Gaup aloitti näyttelijänä.[1] Ohjaajana hänen uransa alkoi historiallisella, vuoden 1000 tienoille sijoittuvalla seikkailuelokuvalla Tiennäyttäjä (Ofelaš, 1987), joka oli maailman ensimmäinen täyspitkä pohjoissaamenkielinen elokuva (toinen oli Paul-Anders Simman Sagojogan ministeri kymmenen vuotta myöhemmin). Tiennäyttäjä oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

Seikkailuelokuvien genreä Gaup jatkoi myös myöhemmissä elokuvissaan Håkon ja merirosvot (1990), Kätketyn kullan maa (1996) ja Misery Harbour (1999), joihin hän sai tunnettuja Hollywood-tähtiä, kuten Christopher Lambertin, James Caanin ja Gabriel Byrnen. Seikkailuelokuvien väliin mahtuu komedia Hodet over vannet (1993), jossa vaimo yrittää piilotella vahingossa tappamansa ex-poikaystävänsä ruumista uudelta mieheltään. Elokuvasta tehtiin myös Hollywood-versio Pää pinnalle (1996), jossa pääosia näyttelivät Harvey Keitel ja Cameron Diaz.

Gaup on saanut Hollywoodista työtarjouksia, kuten Robocop 1980-luvun lopulla, mutta hän on pääsääntöisesti kieltäytynyt kaikesta. Waterworld-elokuvan ohjaajana hän ehti olla hetken aikaa ennen kuin jättäytyi pois projektista, koska budjetti paisui hänen mielestään liikaa.

Seikkailuelokuvan lajityyppiä edusti myös Koutokeinon kansannoususta kertovaa historiallinen elokuva Kautokeinon kapina (norj. Kautokeino-opprøret). Elokuva sai ensi-iltansa Tromssan filmifestivaaleilla 16. tammikuuta 2008. Suomen ensi-iltansa elokuva sai Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2008.[2] Kautokeinon kapinan jälkeen Gaup on ohjannut lastenelokuvan Reisen til julestjernen (2012).

Vuonna 2009 Gaupille myönnettiin Skábmagovat-palkinto työstään saamelaisen elokuvan ja saamelaisten nuorten eteen.[3]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]