Nikolai Romanovitš Romanov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nikolai Romanovitš Romanov (ven. Николай Романович Романов; 26. syyskuuta 1922 Antibes, Ranska[1]15. syyskuuta 2014 Toscana, Italia[2]) oli Romanovin aatelis- ja hallitsijasuvun suvunpäämies. Ruhtinas Nikolai Romanovitš Romanov oli ruhtinas Roman Petrovitš Romanovin vanhin lapsi, joka puolestaan oli suuriruhtinas Pjotr Nikolajevitš Romanovin vanhin poika, joka oli taas keisari Nikolai I:n lapsenlapsi.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolai sai koulutuksensa Ranskassa. Hän pyrki ja pääsi Italian laivastoon. Nikolain perheellä oli hyvä suhde Italian kuninkaalliseen perheeseen. Nikolain isoäiti Militsa, Pjotr Nikolajevitš Romanovin puoliso, oli Italian kuningatar Helenan sisar ja Montenegron Nikola I Petrović Njegošin tytär. Vuonna 1936 Nikolain perhe muutti Italiaan.

Elämä toisen maailmansodan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Nikolain perhe asui kuningas Viktor Emanuel III:n palatsissa. Kun Italian kuningas pakeni maasta, Nikolain perhe painui maan alle 9 kuukaudeksi. Kun Saksa miehitti Rooman, Nikolain isoäiti Militsa, Nikolain äiti ja Nikolai anoivat turvapaikkaa Vatikaanista, jossa he asuivat sodan loppuaikana. Sodan jälkeen Nikolai asui Egyptissä, mutta palasi pian Italiaan.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolai asui Roomassa, ja hänellä oli talo myös Rougemontissa, Sveitsissä. Nikolai käytti vielä juliaanista kalenteria. Hän puhui ranskaa, venäjää, italiaa ja englantia. Hänellä oli kolme tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gorohov, Dmitri & Štšerbakov, Sergei: Prince Nikolai Romanov dies in Italy at the age of 91 Russia Beyond the Headlines. 15.9.2014. Viitattu 15.9.2014. (englanniksi)
  2. Oldest descendant of Romanov royal dynasty dies 15.9.2014. Itar-Tass. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]