Nikolai Polikarpov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Polikarpov
Никола́й Никола́евич Полика́рпов
Nikolai Polikarpov vuonna 1941.
Nikolai Polikarpov vuonna 1941.
Henkilötiedot
Koko nimi Nikolai Nikolajevitš Polikarpov
Syntynyt8. heinäkuuta 1892
(J: 26. kesäkuuta 1892)
Orjolin alue
Kuollut30. heinäkuuta 1944 (52 vuotta)
Kansalaisuus Neuvostoliitto
Ammatti lentokoneinsinööri
Insinööri
Koulutus Pietarin polytekninen instituutti
Palkinnot

Nikolai Nikolajevitš Polikarpov (ven. Никола́й Никола́евич Полика́рпов, 8. heinäkuuta (J: 26. kesäkuuta) 1892 Gergijevissä (nyk. Orjolin alue) – 30. heinäkuuta 1944) oli neuvostoliittolainen lentokoneinsinööri, joka tunnettiin kotimaassaan ”Hävittäjien kuninkaana”. Hän suunnitteli I-15-sarjan hävittäjät ja I-16 Ishak ”Pieni aasi” -hävittäjän.

Orjolin lukion käytyään hän opiskeli Pietarin polyteknisessä instituutissa mekaniikkaa sekä lentotekniikkaa. Hän valmistui insinööriksi vuonna 1916 ja palkkautui pietarilaiseen ilmalaiva- ja lentokonetehtaaseen. Maaliskuussa 1918 hän siirtyi Valtion sotilaslentokoneiden suunnitteluvaltuustoon Moskovaan.

Elokuussa 1918 hän siirtyi Dux-lentokonetehtaaseen, joka oli Neuvosto-Venäjän suurin lentokonetehdas. Hän sai vastuulleen lentokoneiden suunnittelun, materiaalitestit ja piirustuskonttorin johtamisen. Hänen ensimmäinen lentokoneensa oli kopio de Havilland D.H.4-koneesta nimellä Dux tai Polikarpov R-1. Vuonna 1919 hän siirtyi Neuvostoliiton ilmavoimien tekniseen komiteaan.

Hän perusti oman suunnittelutoimiston palkaten lopetetun Dux-tehtaan insinöörejä ja jatkokehitti Dux R-1-konetta. Hänen ensimmäinen täysin oma suunnitelma oli Polikarpov I-1.

Lokakuussa 1929 Polikarpov pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan. Vuonna 1931 tuomio muutettiin kymmeneksi vuodeksi pakkotyötä ja hänet kuitenkin siirrettiin OGPU:n erityissuunnittelutoimistoon (CKB-39 OGPU) Butyrkan vankilaan Moskovassa. Hän suunnitteli Dmitri Pavlovitš Grigorovitšin kanssa Polikarpov I-5-koneen. Heinäkuussa 1931 hänet armahdettiin lukuisten muiden joukossa. Myöhemmin hän työskenteli Andrei Tupolevin johtamassa OKB-suunnittelutoimistossa.

Hänen tunnetuimpia lentokoneitaan ovat Polikarpov Po-2 vuodelta 1927 ja Polikarpov I-16, joka oli vuonna 1933 kehittynein hävittäjälentokone koko maailmassa. Kaikkiaan hän osallistui 70 lentokoneen suunnitteluun. 1943 hänestä tuli TšAGIn professori ja hän kehitteli teoriaa suurnopeuksisista lentokoneista, joissa on suihkuvoimalaite.

Polikarpov sai useita valtionpalkintoja, muun muassa Stalin-palkinnon vuosina 1941 ja 1943. Hän sai kahdesti Lenin-palkinnon sosialistisesta työstä.

Polikarpov kuoli 30. heinäkuuta 1944 vatsasyöpään.

Pamir-vuorten Polikarpov-huippu on nimetty hänen mukaansa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]