Nikolai Ivanovitš Kuznetsov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sotilaasta. Muista saman nimisistä katso täsmennyssivu Nikolai Kuznetsov.
Kuznetsov saksalaisessa univormussa.

Nikolai Ivanovitš Kuznetsov (ven. Николай Иванович Кузнецов, 27. heinäkuuta (J: 14. heinäkuuta) 19119. maaliskuuta 1944) oli tiedustelija ja partisaani toisessa maailmansodassa. Hänelle myönnettiin Neuvostoliiton sankarin arvonimi kuolemansa jälkeen.

Kuznetsov syntyi Zirjankassa Jekaterinburgin kuvernementissa talonpoikaiseen perheeseen. Hän päätti seitsenvuotisen koulun vuonna 1927. Hän jatkoi Tjumenin maatalousoppilaitoksessa agronomilinjalla ja siirtyi sitten Talitsan metsätieteellisessä instituutissa. Siellä hän alkoi itsekseen opiskella saksan kieltä. Hän osoittautui kielelisesti lahjakkaaksi ja opetteli myös esperantoa, puolaa, komia ja ukrainaa.

Kuznetsov värvättiin valtion turvallisuuspalvelun salaiseksi agentiksi. Vuodesta 1938 hän toimi NKVD:n palveluksessa Moskovassa, ja seuraavana vuonna hän suoritti toimeksiantoja eri Euroopan maissa. Vuodesta 1942 hänet kutsuttiin majuri Dmitri Medvedevin johtamiin erikoisjoukkoihin nimeltä Pobediteli (Победители) eli Voittajat. Täällä hän osoitti poikkeuksellista kekseliäisyyttä.

Miehitetyssä Rovnon kaupungissa Kuznetsov toimi tiedustelutehtävissä esiintyen saksalaisena upseerina peitenimellä Paul Siebert. Hän johti tiedusteluryhmiä, oli pysyvässä yhteydessä Wehrmachtin erikoisjoukkojen kanssa ja välitti miehitysvallan korkeimman virkamiesjohdon tietoja partisaaniosastoille. Hän sai selville saksalaisten aikeen hyökätä Kurskiin ja aikeen murhauttaa Stalin, Churchill ja Roosevelt Teheranissa. Komennuskunnan käskystä hänen likvidoimikseen tulivat Ukrainan korkeimman oikeuden tuomari Funck, Ukrainan valtakunnankomissariaatin pääneuvonantaja Hell ja sihteerinsä Winter sekä Galitsian varakuvernööri Bauer. Hän kavalsi komentajakenraali von Illgenin rankaisujoukot sekä suoritti tihutöitä.

Maaliskuussa 1944 Kuznetsov kaatui taistelussa Ukrainan nationalisteja vastaan Brodissa Lvivin lähellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teodor Gladkovin historiikki venäjäksi