Nepenthes attenboroughii

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nepenthes attenboroughii
Attlwr.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Nepenthaceae
Suku: Kannukasvit Nepenthes
Laji: attenboroughii
Kaksiosainen nimi

Nepenthes attenboroughii
A. S. Rob., S. McPherson & V. Heinrich (2009)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Nepenthes attenboroughii Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nepenthes attenboroughii Commonsissa

Nepenthes attenboroughii on vuoristossa tavattava kannukasvien (Nepenthes) suvun lihansyöjäkasvi. Se on nimetty maineikkaan luonnontieteen popularisoijan David Attenborough'n mukaan,[2][3] joka on erittäin kiinnostunut kannukasvien suvusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepenthes attenboroughiin löysivät Alastair Robinson, Stewart R. McPherson ja Volker B. Heinrich kesäkuussa 2007 ollessaan kahden kuukauden mittaisella tutkimusmatkalla luetteloimassa kannukasveja Filippiinien saaristossa.[3] Kasvin löysivät alun alkaen vuorilla kiipeilevät lähetystyöntekijät, ja heiltä tieto kulkeutui tutkijoille.[3] Nepenthes attenboroughiin virallinen kuvaus julkaistiin helmikuussa 2009 julkaisussa Botanical Journal of the Linnean Society. Lajin tyyppinäyte (holotyyppi) on kerätty Filippiinien Palawan-saarelta ultraemäksiseltä Victoria-vuorelta.

Nuoresta, vain muutaman tuuman mittaisesta N. attenboroughiista näkyy hyvin sen kellomainen muoto.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N. attenboroughiin kannussa on runsaasti hyttysentoukkia.

Nepenthes attenboroughii kasvaa köynnöstävästi, muodostaen kasvaessaan puumaisen varren vanhojen lehtien kuihtuessa. Kannukasveille tunnusomaisesti kasvin lehtien lehtiruoti kasvaa pitkiksi kärhiksi, jotka laajenevat loppupäässä isoiksi kannumaisiksi ansalehdiksi.[4] Lajin kannut ovat avoimet ja nesteen täyttämät. Neste on alempana kannussa tahmeaa, ylempänä vesimäisempää, eivätkä ne sekoitu. Ylemmässä nestekerroksessa on erilaisia hyönteisiä, erityisesti hyttysen toukkia, ja lajin kannut saattavat hyötyä sekä sen saalistamista eläimistä että nesteessä elävien eliöiden tuottamasta eloperäisistä aineksesta.[4] Lajin ansalehti on niin suuri, että kasvi voi syödä rotankokoisia eläimiä.

Levinneisyysalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvia esiintyy vain Palawanin Victoria-vuoren lakialueella, jossa se on endeeminen. Se kasvaa siellä 0,8–1,8 metrin korkuisessa pensaikossa siellä täällä kivikkoisessa emäksisessä maaperässä. Samalla alueella ei esiinny muita kannukasvien suvun lajeja.[4]

Lähilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepenthes attenboroughii on lähisukua Palawanilla eläville lajeille Nepenthes mantalingajanensis ja Nepenthes mira, Mindanaolla elävälle lajille Nepenthes peltata ja Borneolla elävälle lajille Nepenthes rajah.[4]

Lajin sukulaisuussuhde Borneon ja Mindanaon lajeihin sopii yhteen niiden havaintojen kanssa, joita on tehty Nepenthes miran kuvauksessa,[5] ja sitä tukee myös Nepenthes attenboroughiin kuvauksessa paleogeografiset todisteet. Näiden todisteiden pohjalta auktorit päättelevät, että nämä lajit, joita kasvaa erityisesti ultraemäksisessä maaperässä Palawanilla ja Mindanaolla, ovat todennäisesti syntyneet Borneolla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robinson, A.S. & Madulid, D.A.: Nepenthes attenboroughii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  2. George, A. & K. Austen 2009. #AskAttenborough: Your questions answered. New Scientist, 15.5.2009. Viitattu 13.8.2009
  3. a b c Walker, M. 2009. Giant 'meat-eating' plant found. BBC Earth News, 11.8.2009. Viitattu 13.8.2009
  4. a b c d e Robinson, A.S., A.S. Fleischmann, S. R. McPherson, V.B. Heinrich, E.P. Gironella & C.Q. Peña 2009. A spectacular new species of Nepenthes L. (Nepenthaceae) pitcher plant from central Palawan, Philippines. Botanical Journal of the Linnean Society, 159 (2): 195–202.
  5. Cheek, M.R. & M.H.P. Jebb 1999. Nepenthes (Nepenthaceae) in Palawan, Philippines. Kew Bulletin 54(4): 887–895.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]