Naisen naamio – Persona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisen naamio – Persona
Persona
Ohjaaja Ingmar Bergman
Käsikirjoittaja Ingmar Bergman
Tuottaja Ingmar Bergman
Säveltäjä Lars Johan Werle
Kuvaaja Sven Nykvist
Leikkaaja Ulla Ryghe
Pukusuunnittelija Max Goldstein
Pääosat Bibi Andersson
Liv Ullmann
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi
Tuotantoyhtiö Svensk Filmindustri
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta
Kesto 84 minuuttia
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Naisen naamio – Persona (myös Persona – naisen naamio; ruots. Persona), on vuonna 1966 ensi-iltansa saanut ruotsalainen draamaelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Ingmar Bergman. Sen pääosissa ovat Bibi Andersson ja Liv Ullmann. Elokuva kertoo nuoresta sairaanhoitajasta nimeltä Alma (Andersson) ja hänen potilaastaan, näyttelijä Elisabet Volgerista (Ullmann), joka on yllättäen lakannut puhumasta. Hoitaessaan Elisabetia Alman alkaa olla vaikea erottaa itseään potilaastaan.

Persona sai teatteriensi-iltansa 31. elokuuta 1966, mutta sen virallinen ensi-ilta pidettiin 18. lokakuuta 1966 Spegeln-teatterissa, Tukholmassa.[1] Suomen ensi-ilta pidettiin 28. huhtikuuta 1967 Elysee-teatterissa, Helsingissä.[2]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Liv Ullmann  Elisabet Volger  
 Bibi Andersson  Alma  
 Margaretha Krook  lääkäri  
 Gunnar Björnstrand  aviomies  
 Jörgen Lindström  poika  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisabeth Voglerilla (Liv Ullmann) on näennäisesti kaikkea: hän on menestyksekäs näyttelijätär, onnellisesti naimisissa ja pienen pojan äiti. Kaikesta huolimatta hän on yllättäen lopettanut puhumisen esiinnyttyään näytelmässä Elektra. Muuten täysin terve nainen on valinnut hiljaisuuden. Hän ei vastaa kysymyksiin tai puhutteluun, hiljaisuus on hänen naamionsa. Hän muuttaa eristetylle saarelle yhdessä sairaanhoitajatar Alman (Bibi Andersson) kanssa. Erilaisten tilanteiden kautta kaksi naista lähentyvät ja heidän välilleen syntyy vahva luottamus. Niin vahva, että heidän henkilöllisyytensä alkavat hiljalleen sekoittua keskenään.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa teki kukin luettelon kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Persona oli mukana heistä kahdeksan listalla.[3] The New York Timesin kriitikot valitsivat Personan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[4] Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen kuudenneksi parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Steene, Birgitta: Ingmar Bergman: A Reference Guide. Amsterdam University Press. ISBN 9053564063. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Naisen naamio – Persona Elonet.
  3. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.
  4. The Best 1,000 Movies Ever Made. The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  5. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.