NFT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NFT (englannin kielen sanoista non-fungible token) on lohkoketjuteknologian sovellus. Se eroaa merkittävästi esim. kryptovaluutoista, toisesta tunnetusta lohkoketjujen käyttötavasta. Toisin kuin jokin kryptovaluutta, NFT ei ole vaihdannainen vaan uniikki tai yksilöllinen. Englanninkielen sanat fungible ja non-fungible kuvaavat tätä eroa, eikä näille ole hyvää suomennosta. NFT:n suomenkielinen nimitys on digitaalinen hallintatodistus ja puhekielessä termi on vääntynyt muotoon nöftä.[1] NFT:llä merkataan erilaisia digitaalisia objekteja (mistä käytetään termiä mint, kuten "lyödä kolikoita") ja NFT:n omistajuus tallennetaan lohkoketjuun.

NFT:n edeltäjänä voidaan pitää jo vuonna 2012 kehitettyä Colored Coin -teknologiaa [2]. NFT-teknologia nousi ensimmäistä kertaa laajempaan suosioon vuoden 2017 aikana. Kesäkuussa 2017 julkaistu CryptoPunks on vanhin tunnetuista NFT-kokoelmista. Lokakuussa 2017 lanseerattu CryptoKitties-peli oli ensimmäinen todella suosittu NFT-sovellus. Sen lanseeraus osui yleisen kryptovaluuttabuumin huipulle. CryptoKitties oli parhaimmillaan niin suosittu, että sen käyttö sai koko Ethereum-lohkoketjun "tukkoon". Jokainen token on ainutlaatuinen digitaalinen objekti. Koska ne on tallennettu blockchain-teknologialla luotuihin rekistereihin, on helppo jäljittää tunnuksen koko historia ja selvittää sen todellisen omistajan nimi tästä hetkestä lähtien.[3]

Teknisesti NFT muistuttaa kryptovaluuttoja kuten Ether tai Bitcoin. Voit tallettaa NFT:n omaan kryptovaluuttalompakkoosi ja lähettää sen toiseen lompakkoon. NFT on kuitenkin uniikki, toisin kuin kryptovaluutat. Kryptovaluutat ovat vaihdettavia (fungible) aivan kuten euro ja dollari. Yksi Bitcoin-maksu voidaan pilkkoa esim. sataan 0,01 BTC:n suuruiseen maksuun. NFT sen sijaan on uniikki.

Teknologian tunnetuin sovellutus on digitaalinen taide, jossa NFT:n avulla merkataan jokin taideteos, kuten valokuva, video tai muu teos. Tällaista NFT:tä ei voi jakaa pienempiin osiin. Jokainen NFT on uniikki, mutta miten tämä vaikuttaa alkuperäiseen teokseen tai sen käyttöön, riippuu täysin siitä, onko mukana jonkinlaista älykästä sopimusta. Esimerkiksi, NFT ei estä alkuperäisen tiedoston kopiointia tai tallentamista. Itse tiedostoja ei voida säilöä lohkoketjuun, jossa NFT sijaitsee rajallisen ketjujen koon ja laskentatehon vuoksi. Mikään ei myöskään estä NFT:n tekijää tekemästä uusia NFT:itä myöhemmin. NFT ei myöskään siirrä tekijänoikeuksia NFT:n omistajalle sellaisenaan. NFT:iden avulla taiteen omistamista on verrattu pelkkään statussymboliin, sillä niiden avulla ei voi milään tavalla varmistaa että omistajalla olisi yksi ainoa kopio teoksesta, eikä muita kopioita ole. Tekijänoikeuden omistaja voi tehdä teoksellaan mitä haluaa, esim. uusia NFT:itä samasta teoksesta.[4]

NFT:n omistajanvaihtoon liittyvät myös älysopimukset, jotka suoritetaan transaktion yhteydessä. NFT voi esimerkiksi velvoittaa että alkuperäinen tekijä saa prosenttipohjaisen provision myyntihinnasta. Suosituin älysopimusalusta NFT:n luomiselle on Ethereum, joka käyttää ERC-721 standardia. Se antaa tekniset raamit niiden toiminnalle. Nykyisin käytössä on myös standardi ERC-1155. Vuonna 2021 NFT-kokoelmat alkoivat yleistyä myös muilla alustoilla. Esimerkiksi Solanan NFT-skene on ollut kovassa kasvussa. Jokaisella älysopimusalustalla on omat standardinsa NFT:n luomiselle.

NFT-teknologian suosituimmat sovellukset ovat taide ja pelit. Suosituimmat NFT-kokoelmat ovat CryptoPunks ja Bored Ape Yacht Club. Niitä voi ostaa ja myydä OpenSea-kauppapaikalla. Molempia kokoelmia on kaupattu kirjoitushetkellä yli kahden miljardin dollarin arvosta[5]. Axie Infinity on tunnetuin NFT-peli. Siinä käyttäjä hankkii Axie-hahmon, joka on NFT. Näillä hahmoilla voi kamppailla muita pelaajia vastaan.

FIFA lanseerasi syyskuussa 2022 oman NFT-kokoelman [6]. Tässä kokoelmassa jokainen NFT on video MM-kisojen huippuhetkistä vuosien takaa.

CryptoPunks- ja Bored Apex -kokoelmat ovat luotu Ethereum-alustalle. Axie Infinity -pelille on sen sijaan luotu kokonaan oma lohkoketju nimeltään Ronin. FIFA:n NFT-kokoelmassa tekninen kumppani on puolestaan Algorand.

NFT nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 kryptovaluuttabuumin aikana. Suosion kasvu on lisännyt myös alan huijauksia.[7] Pari vuotta NFT-boomin alkamisen jälkeen, syksyllä 2023 suurin osan kokoelmista on täysin arvottomia. [8]

NFT:itä on myös kritisoitu ja jotkut pitävät niitä pyramidi- ja toiset Ponzi-huijauksena. Bill Gatesin mielestä NFT:t perustuvat 100%:sti Suuremman hölmön teoriaan. [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NFT sai suomenkielisen nimen. Digitoday 5.3.2023.
  2. Andrew Steinwold: The History of Non-Fungible Tokens (NFTs) Medium. 7.10.2019. Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  3. Mikä on NFT? mk-translations.ua.
  4. Matthew Gault, Jordan Pearson: What the Hell Is ‘Right-Clicker Mentality’? Vice. 3.11.2021. Viitattu 25.9.2023. (englanniksi)
  5. CryptoSlam! NFT data, rankings, prices, sales volume charts, market cap cryptoslam.io. Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  6. Antti Hyppänen: Non-Fungible Token (NFT) aloittelijan opas Bitcoinkeskus.com. 26.9.2022. Viitattu 29.9.2022.
  7. Investors Spent Millions on ‘Evolved Apes’ NFTs. Then They Got Scammed. vice.com. 5.10.2021. Viitattu 17.10.2021. (englanniksi)
  8. https://muropaketti.com/tietotekniikka/tietotekniikkauutiset/95-prosenttia-nftista-on-nykyaan-arvottomia/
  9. Ryan Browne: Bill Gates says crypto and NFTs are '100% based on greater fool theory' CNBC. 15.6.2022. Viitattu 25.9.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.