NFT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NFT (englannin kielen sanoista non-fungible token) on kryptovaluuttoihin liittyvä käsite. Toimivia suomennoksia termille non-fungible ovat uniikki tai yksilöllinen.

NFT:n edeltäjänä voidaan pitää jo vuonna 2012 kehitettyä Colored Coin -teknologiaa [1]. NFT-teknologia nousi ensimmäistä kertaa laajempaan suosioon vuoden 2017 aikana. Kesäkuussa 2017 julkaistu CryptoPunks on vanhin tunnetuista NFT-kokoelmista. Lokakuussa 2017 lanseerattu CryptoKitties-peli oli ensimmäinen todella suosittu NFT-sovellus. Sen lanseeraus osui yleisen kryptovaluuttabuumin huipulle. CryptoKitties oli parhaimmillaan niin suosittu, että sen käyttö sai koko Ethereum-lohkoketjun "tukkoon". Jokainen token on ainutlaatuinen digitaalinen objekti. Koska ne on tallennettu blockchain-teknologialla luotuihin rekistereihin, on helppo jäljittää tunnuksen koko historia ja selvittää sen todellisen omistajan nimi tästä hetkestä lähtien.[2]

Miten NFT eroaa muista kryptovaluutoista?

Tavalliset kryptovaluutat (Bitcoin, Ethereum jne.) ovat vaihdettavia (fungible) aivan kuten euro ja dollari. Yksi Bitcoin-maksu voidaan pilkkoa esim. sataan 0,01 BTC suuruiseen maksuun. Yksi Bitcoin lompakossa A on aivan yhtä arvokas kuin yksi Bitcoin lompakossa B.

NFT on sen sijaan uniikki. Teknologian tunnetuin sovellutus on digitaalinen taide, jolloin yksi NFT edustaa valokuvaa, videota tai muuta digitaalista taideteosta. Tällaista NFT:tä ei voi jakaa pienempiin osiin. Jokainen digitaalinen taideteos on uniikki, aivan kuten jokainen taidemaalarin tekemä fyysinen taulu on yksilöllinen.

Teknisesti NFT on kryptovaluutta (tarkemmin sanottuna token tai poletti) kuten Ether tai Bitcoin. Voit tallettaa NFT:n omaan kryptovaluuttalompakkoosi ja lähettää sen toiseen lompakkoon. Suosituin älysopimusalusta NFT:n luomiselle on Ethereum, joka käyttää ERC-721 standardia. Se antaa tekniset raamit niiden toiminnalle. Nykyisin käytössä on myös ERC-1155 standardi.

Vuonna 2021 NFT-kokoelmat alkoivat yleistyä myös muilla alustoilla. Esimerkiksi Solanan NFT-skene on ollut kovassa kasvussa. Jokaisella älysopimusalustalla on omat standardinsa NFT:n luomiselle.

NFT-teknologian suosituimmat sovellukset ovat taide sekä pelit. Suosituimmat NFT-kokoelmat ovat CryptoPunks ja Bored Ape Yacht Club. Niitä voi ostaa ja myydä OpenSea-kauppapaikalla. Molempia kokoelmia on treidattu kirjoitushetkellä yli kahden miljardin dollarin arvosta[3]. Axie Infinity on tunnetuin NFT-peli. Siinä käyttäjä hankkii Axie-hahmon, joka on NFT. Näillä hahmoilla voi kamppailla muita pelaajia vastaan.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA lanseerasi syyskuussa 2022 myös oman NFT-kokoelman [4]. Jokainen NFT on tässä kokoelmassa video MM-kisojen huippuhetkistä vuosien takaa.

CryptoPunks ja Bored Apex -kokoelmat ovat luotu Ethereum-alustalle. Axie Infinity -pelille on sen sijaan luotu kokonaan oma lohkoketju nimeltään Ronin. FIFA:n NFT-kokoelmassa tekninen kumppani on puolestaan Algorand.

NFT nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 kryptovaluuttabuumin aikana. Suosion kasvun myötä myös huijaukset ovat yleistyneet.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrew Steinwold: The History of Non-Fungible Tokens (NFTs) Medium. 7.10.2019. Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  2. Mikä on NFT? mk-translations.ua.
  3. CryptoSlam! NFT data, rankings, prices, sales volume charts, market cap cryptoslam.io. Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  4. Antti Hyppänen: Non-Fungible Token (NFT) aloittelijan opas Bitcoinkeskus.com. 26.9.2022. Viitattu 29.9.2022.
  5. Investors Spent Millions on ‘Evolved Apes’ NFTs. Then They Got Scammed. vice.com. 5.10.2021. Viitattu 17.10.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.