NAIRU

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

NAIRU on taloustieteessä englanninkielinen lyhenne (engl. non-accelerating inflation rate of unemployment), jolla tarkoitetaan makrotalouden teoriaa alhaisimmasta työttömyysasteesta, joka voidaan saavuttaa inflaatiota kiihdyttämättä.

Se sai alkunsa työttömyyden ja inflaatiota kuvaavan Phillips-käyrän tultua suosituksi. NAIRUn mukaan pitkällä aikavälillä työttömyys ei riipu inflaatiosta, joten Phillips-käyrä on pystysuora. NAIRU liittyy läheisesti Milton Friedmanin käsitteeseen luonnollinen työttömyysaste.

NAIRU konsepti määritteli uudelleen käsitteen "täystyöllisyys" tarkoittamaan NAIRU tasoista työttömyyttä, aikaisemmin käsitteellä oli tarkoitettu että avoimia työpaikkoja olisi vähintään yhtä paljon kuin työttömiä työnhakijoita. Tämä on yksi selitys sille miksi NAIRU konseptin tultua muotiin ei ole enää saavutettu niin alhaisia työttömyysasteita kuin toisen maailmansodan jälkeisen talousbuumin aikana; Nykyään viranomaiset laskevat erilaisia arvioita NAIRU konseptille ja työttömyyden uhatessa laskea liian alhaiseksi he rupeavat hillitsemään talouskasvua työttömyyden kasvattamiseksi. Tällaisella talouspolitiikalla ei enää saavuteta niin alhaisia työttömyysasteita kuin oli mahdollista vielä saavuttaa ennen NAIRU konseptin tuloa suosioon.[1]

NAIRU teorian mukaan "täystyöllisyyteen" viittaavaa työttömyysastetta voidaan alentaa vain tekemällä rakenteellisia uudistuksia: näillä tarkoitetaan esimerkiksi työttömyysturvan heikentämistä jotta ihmisillä olisi enemmän kannustimia hakea työpaikkoja ja ammattiliittojen vallan rajoittamista jotta niiden toiminta ei häiritsisi työmarkkinoiden luonnollista toimintaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b William Mitchell, J. Muysken: Full employment abandoned: shifting sands and policy failures, s. 81-82. Edward Elgar. ISBN 1-85898-507-2. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]