Luonnollinen työttömyysaste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luonnollinen työttömyysaste (engl. natural rate of unemployment) vuodelta 1968. Tämä Milton Friedmanin ns. luonnollinen työttömyysaste on todellisuudessa hallituksille asetettu vaatimus olla parantamatta työllisyyttä ns. elvyttävin toimin, Friedmanin väittäessä työllisyyden edistämiseen tarvittavan rahan kiihdyttävän inflaatiota. Sen sijaan Friedman ja monetaristit katsovat, että sosiaaliturvan purkaminen ja minimipalkkojen poistaminen johtavat tilanteeseen, jossa työttömällä on kannustin työllistyä ja työnantajalle on halvempaa palkata lisää työntekijöitä.

Luonnollisesta työttömyyssasteesta on kehitetty NAIRU. Modernin taloustieteen mukaan yhteiskunnassa on pyrittävä siihen, että osa ihmisistä on työttömänä, jotta palkat eivät lähtisi nousemaan kiihdyttäen inflaatiota. Yhdysvalloissa tällaisena luonnollisena työttömyysasteena, on pidetty noin kuutta prosenttia[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.