Phillipsin käyrä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Phillipsin käyrä on Alban William Phillipsin (1914–1975) vuonna 1958 esittelemä teoria, jonka mukaan työttömyys vaikuttaa inflaatioon käänteisesti. Ilmiö on todettu empiirisissä tutkimuksissa: korkean työttömyyden aikana inflaatio on yleensä matalaa ja täystyöllisyyttä kohti siirryttäessä inflaatio suurenee. [1]

Öljykriisi synnytti 1970-luvulla stagflaation, jolloin lama, korkea inflaatio ja suurtyöttömyys vallitsivat yhtä aikaa. Se sai ekonomistit Milton Friedmanin johtamana kritisoimaan Phillipsin käyrää. Nykyään useimmat tutkijat eivät usko, että työttömyyden ja inflaation välillä olisi helposti selitettävää suhdetta ainakaan perinteisen Phillipsin käyrän muodossa.lähde?

NAIRU on teoria, jonka avulla pyritään selittämään stagflaation syntymistä. Sen mukaan Phillipsin käyrä voidaan tulkita lyhyen aikavälin relaatioksi, kun taas NAIRU kuvaa pitkän aikavälin tasapainoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtonen, Reino & Sipilä, Leea-Mari: Taloussanasto, s. 181. Taloustieto Oy, 1989. ISBN 951-628-168-0.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.