Näkijä-kyläooppera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Näkijä-kyläoopperaa esitettiin[1] 27.-31.7.2011 Vaalan Veneheitossa Välisen tilalla osana Vertivestivaalit (Arkistoitu – Internet Archive) 2011 -tapahtumaa. Ooppera kertoo neittäväläisen taiteilijan Olli Seppäsen elämästä.

Olli Seppänen suoritti taideopintoja aluksi kirjekurssina ABC-piirustuskoulussa ja sittemmin hän opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1943-48. Hänen näyttelytoimintansa alkoi Helsingissä 1948 ja hän osallistui myös muutamiin kotimaisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin. Olli Seppäsen taideteoksia on mm. Oulun, Kemin ja Aineen taidemuseoiden kokoelmissa. Hän oli Oulun Taiteilijaseuran jäsen. Olli Seppänen kuoli Oulussa 1968 epäselvissä olosuhteissa saamiinsa vammoihin.

Uransa aikana tämä Neittävän naivistiksi luonnehdittu taiteilija tunnettiin asetelma- ja maisemamaalauksiensa lisäksi varsin taitavana muotokuvamaalarina.

Helena Vähäsarja-Haatajan idea oli saattaa Seppäsen elämänkohtalot kyläoopperan muotoon. Käsikirjoitus on Seppo Kämäräisen, runot Maija Laakson sekä Ritva ja Petri Hakkaraisen, ohjaus ja libretto Pauli Haatajan. Kuorojen valmennuksesta sekä musiikillisesta johdosta vastaa Risto Vähäsarja.

Pääroolissa Ollina esiintyy sotkamolainen luomutenori Martti Niskanen, Ollin tyttöystävänä sopraano Eija-Riitta Airo-Karttunen, Ollin äitinä mezzosopraano Marjatta Airas, kulttuuritoimittajana mezzosopraano Helena Vähäsarja-Haataja sekä opettajana basso Jaakko Hietikko.

Muissa rooleissa laulavat mm. Jouko Huotari, Paavo Karppinen, Meeri Keränen, Juha Vähäsarja, Teuvo Väyrynen sekä Irinja Karttunen. Aikuisten ja lasten kuorot koostuvat oman paikkakunnan ja lähialueiden laulajista.

Muusikot tulevat Oulu-Sotkamo-linjalta: Kaisu Merilä, vetopasuuna, Sirkka Kangaspuoskari, trumpetti, Maria Saari, sello, Olli Pautola, kontrabasso ja lyömäsoittimet, Niina Välinen, huilu, sekä Risto Vähäsarja, piano.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]