Myyrä (animaatiohahmo)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myyrä.

Myyrä (tšek. Krtek) on tšekkiläisen animaattorin ja kuvittajan Zdeněk Milerin tunnetuin animaatiohahmo. Miler loi Myyrän vuonna 1956, jolloin hahmo esiintyi pellavakankaan valmistamisesta kertovan tilausanimaation pääosassa. Ensimmäinen Myyrä-elokuva oli Kuinka myyrä sai housut.

Myyrä esiintyy 50 animaatioelokuvassa. Ensimmäisessä tarinassa on kertoja. Miler kuitenkin halusi, että Myyrä-elokuvat olisivat ymmärrettävissä kaikissa maissa. Muissa Myyrä-animaatioissa onkin käytetty vain musiikkia sekä äänitehosteita. Ääninäyttelijöinä Miler käytti tyttäriään. Myyrä ei varsinaisesti puhu, mutta äänillä ilmaistaan Myyrän reaktioita ja tunteita, kuten hämmästystä, iloa, surua ja pelästystä.

Myyrä on luonnossa esiintyvästä, lähes sokeasta maamyyrästä eli kontiaisesta poiketen suurisilmäinen ja punanenäinen. Se on iloinen, lapsekas ja kekseliäs hahmo, joka on aina hyväntahtoinen ja nauttii elämästä tovereidensa hiiren, jäniksen ja siilin kanssa. Myyrä-tarinoihin sisältyy usein joku opetus: kierrätä, älä roskaa tai varo tulitikkuja. Tarinoissa on myös havaittavissa kritiikkiä esimerkiksi metsäluonnon hävittämistä tai kaiken koneellistamista vastaan.

Myyrä esiintyy lukuisissa piirrosanimaatioissa ja kuvakirjoissa. Näiden lisäksi Myyrää on käytetty oheistuotteissa: mm. astiastojen kuvituksena, palapeleissä, pelikorteissa ja pehmoleluissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]