Myanmarin mielenosoitukset 2007

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buddhalaismunkit osoittivat mieltään Yangonissa.

Myanmarin hallituksen vastaisten mielenosoitusten aalto alkoi 15. syyskuuta 2007. Opiskelijat ja oppositiotoimijat aloittivat väkivallattomat marssit seurauksena sotilashallituksen päätöksestä korottaa polttoaineiden hintoja jopa viisinkertaiseksi.[1] Hallitus tukahdutti marssit aluksi väkivaltaisesti, mutta buddhalaismunkkien liityttyä mielenosoituksiin 18. syyskuuta niiden on sallittu jatkuvan. 25. syyskuuta mennessä mielenosoituksiin osallistui jo 100 000 ihmistä.[1]

Myanmarin hallitus onnistui tukahduttamaan mielenosoitukset entisessä pääkaupungissa Yangonissa, josta mielenosoitukset siirtyivät maan keskiosiin. Mielenosoitukset ovat vaatineet virallisten tietojen mukaan ainakin 13 kuolonuhria ja vajaat kaksisataa on haavoittunut. Oppositiojohtaja Sein Win kuitenkin arvioi uhriluvun olevan kymmeniä tai satoja;[2] tuoreemmissa tiedoissa puhutaan tuhansista.[3] Myanmarin sotilasjuntta on ilmoittanut pidättäneensä 3000 mielenosoittajaa.[4]

Myanmarin vuoden 1990 parlamenttivaalien jälkeinen oppositio on järjestäytynyt Yhdysvalloissa pakolaishallitukseksi, joka sijaitsee Marylandissä. Myanmarin sotilashallitus on aikaisemmin neuvotellut opposition kanssa, joka ei ole suostunut sen ehtoihin sovinnosta.

Sahramivallankumous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa tiedotusvälineistä on käyttänyt mielenosoituksista nimitystä Saffron Revolution ('Sahramivallankumous'). Nimitys tulee mieltään laajasti osoittaneista buddhalaisista munkeista, joiden punertavat kaavut ovat sahramin väriset. Sahramivallankumouksen tunnus on sivukuva buddhalaisista munkeista sahraminvärisessä kaavussa.


Myanmarin sotilashallitusta vastustavat monet eri tahot, vaikka julkisuudessa vedotaan lähinnä helposti televisiossa tunnistettaviin buddhalaisiin munkkeihin. Myanmarin hallitusta tukevat väittävät, että osa munkinkaapuun pukeutuneista ei ole munkkeja, vaan muita mielenosoittajia.lähde?

Tapahtumien alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalaisten tyytymättömyys Myanmarin sotilashallitusta kohtaan kasvoi, kun se lopetti bensiinin hintatuen 19. elokuuta 2007, ja kun bensiinin hinta nousi kuusinkertaiseksi.

Mielenosoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. syyskuuta 2007 Myanmarin joukot hajottivat väkivaltaisesti rauhanomaisen mielenosoituksen Pakokkussa ja kolme munkkia haavoittui. Seuraavana päivänä toiset munkit ottivat kostaakseen valtion viranomaisia panttivangeikseen.[5] He vaativat anteeksipyyntöä syyskuun 17. päivään mennessä, mutta armeija kieltäytyi tästä.

Mielenosoitukset laajenevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenosoittajat marssivat Yangônissa 24. syyskuuta.

Koska anteeksipyyntöä ei tullut, munkit järjestivät mielenosoituksia ja peruivat armeijalle järjestämiään uskonnollisia toimituksia. Kansan ja armeijan munkkeihin kohdistama kunnioitus oli eräs syy munkkien tärkeään rooliin mielenosoituksissa. Näiden tapahtumien jälkeen mielenosoitukset levisivät ympäri Myanmaria: Yangôniin (ent. Rangoon), Sittween, Pakokkuun ja Mandalayhin.[6]

27. syyskuuta mennessä mielenosoituksissa oli kuollut yhdeksän ihmistä, mukaan lukien japanilainen lehtikuvaaja, Kenji Nagai. Loukkaantuneita oli yli sata ja 200–300 ihmistä pidätettiin.[7]

Kansainvälinen reaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ehdottivat Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa Myanmarin vastaisia pakotteita, mutta niitä ei saatu aikaiseksi Kiinan ja Venäjän vastustuksesta johtuen. Kiina tukee Myanmarin sotilashallitusta, mutta ei ole ottanut kantaa Myanmarin tilanteeseen. Venäjän mielestä ongelma on Myanmarin sisäinen eikä edellytä toimenpiteitä turvallisuusneuvostolta. EU ja Yhdysvallat vaativat sotilasjunttaa myös avaamaan neuvottelut kotiarestissa olevan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kanssa.

Yhdysvallat ryhtyi pakotteisiin yksin tiukentamalla viisumikäytäntöä ja jäädyttämällä Myanmarin hallituksen varoja. EU päätti 15. lokakuuta 2007 kiristää jo olemassa olevaa viisumikieltoa ja laajentaa omaisuuden jäädytyksiä. Lisäksi vientituotteisiin kohdistuvien pakotetoimien on määrä laajeta.[8] Myös Myanmarin suurin kehitysavun antaja Japani leikkasi apuaan yli kolmella miljoonalla eurolla.[4]

Taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Myanmarin historia

Mielenosoitusten aalto on osa laajempaa kokonaisuutta, missä oppositio pyrkii lopettamaan Myanmarin sotilashallituksen. 1988 oli Myanmarissa kapina, jossa kuoli yli 3 000 ihmistä. Tuolloin pyrittiin hallitukseen vaikuttamaan diplomaattisesti, mutta tuloksetta.

Ulkovaltojen osuus ja reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myanmarin sotilashallitus kykenee ylläpitämään itsensä lähinnä siksi, että sillä on myytäväksi energiaa ja raaka-aineita, joista muun muassa Intia ja Kiina kilpailevat keskenään. Kiinalla on maakaasuyhteistyötä Myanmarin kanssa. Kiina on Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, ja se kykenee veto-oikeudella estämään hallitusjuntan vastaiset Yhdistyneiden kansakuntien sanktiot. Venäjä tukee Kiinan linjaa YK:n turvallisuusneuvostossa. Myös Thaimaa on energiahuollossaan riippuvainen Myanmarista.[9][10]

Myanmarin, Laosin ja Thaimaan raja-alueet muodostavat heroiinintuotannon kultaisen kolmion, mikä on länsimaille ongelmallinen.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2007 Kiina ja Venäjä estivät Yhdysvaltain havitteleman turvallisuusneuvoston päätöksen, jonka tarkoituksena oli vaatia Myanmarin hallitusta vapauttamaan poliittiset vangit kuten Aung San Suu Kyi, kiihdyttää demokratiakehitystä sekä lopettaa etnisiin vähemmistöihin kohdistuvat hyökkäykset.[11]

Länsimaisissa joukkotiedotusvälineissä on esitetty, että Kiinan tuesta Myanmarin sotilashallitukselle voi koitua mielikuvahaittoja Pekingin olympialaisille 2008.lähde?

Myanmarin mielenosoitukset 1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Myanmarin, silloisen Burman, talous oli laskussa. Talouden elvyttämiseksi sotilashallinto otti käyttöön toimenpiteitä, jotka aiheuttivat levottomuutta kansalaisten keskuudessa ja lopulta johtivat kansannousuun. Kansannousun laukaisi hallituksen toimeenpanema yhtäkkinen suurten setelien mitätöinti, minkä johdosta 80 prosenttia rahasta menetti arvonsa.

Sadattuhannet ihmiset osallistuivat demokratiaa vaativiin mielenosoituksiin vuonna 1988. Mielenosoitukset alkoivat yliopistoista. Sotilaat ampuivat yhden opiskelijan, mikä sai mielenosoitukset yltymään. Virkamiehet, munkit ja osa poliiseista liittyivät mielenosoituksiin. Munkit pitivät almukulhojaan ylösalaisin merkkinä siitä, että he eivät hyväksy sotilailta. Buddhalaisessa yhteiskunnassa munkkien kunnioituksen menetys on suuri häpeä, ja kyvyttömyys antaa almuja johtaa karman laskuun. Hallitus tukahdutti mielenosoitukset väkivaltaisesti ja ainakin 3000 ihmistä, suuri osa siviilejä ja munkkeja, kuoli hallituksen väkivallankäyttöön.

Parlamenttivaalit 1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aung San Suu Kyi nousi mielenosoittajien johtoon, ja hänestä tuli myöhemmin Burman oppositioliikkeen johtaja. Sotilasjuntta lupasi mielenosoitusten jälkeen pitää demokraattiset vaalit. Suu Kyin johtama demokratialiike sai 83 % äänistä, mutta sotilasjuntta kaappasi vallan 18. syyskuuta 1988. 1989 sotilashallinto muutti maan nimen Burmasta Myanmariksi, ja pääkaupunki Rangoonista tuli Yangon.

Parlamenttivaalit 1990[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opposition tärkein ryhmittymä on National League for Democracy (NDL), joka voitti vuoden 1990 parlamenttivaaleissa 392 paikkaa 492:sta, mutta joka ei voinut muodostaa hallitusta. Sen varaan pääasiassa muodostettiin Yhdysvaltoihin pakolaishallitus, National Coalition Government of the Union of Burma. Pakolaishallituksella on yksitoista ministerinpaikkaa, joista pääministeri Sein Win hoitaa myös ulkoasiainministerin tehtäviä.

Sotilasjuntta on pitänyt Aung San Suu Kyita kotiarestissa vuosia. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Suu Kyille 1991.

Lähdeviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Myanmarin+munkit+uhmaavat+juntan+varoituksia/1135230534457
 2. Helsingin Sanomat: Myanmarilainen oppositiojohtaja: Virallinen uhriluku täyttä valetta, 30. syyskuuta 2007
 3. Burma: Thousands dead in massacre of the monks dumped in the jungle Thisislondon.co.uk. Viitattu 2.10.2007.
 4. a b Helsingin Sanomat: Myanmarin sotilasjuntta sanoo pidättäneensä 3000 mielenosoittajaa. 18. lokakuuta 2007
 5. Q&A: Protests in Burma BBC, 24. syyskuuta 2007
 6. Monks lead largest Burma protest BBC, 24. syyskuuta 2007.
 7. Yhdeksän kuollut Myanmarin levottomuuksissa Helsingin Sanomat. 27. syyskuuta 2007. Viitattu 27. syyskuuta 2007.
 8. EU tiukentaa pakotteita Myanmaria vastaan 15. lokakuuta 2007. YLE. Viitattu 15. lokakuuta 2007.
 9. http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?Story_ID=9867036
 10. http://web.archive.org/web/20071005000658/http://www.iht.com/articles/2007/10/01/news/yangon.php
 11. The Associated Press / The Examiner: Security Council urges restraint by Myanmar government and expresses concern at its crackdown, Edith M. Ledener, contributed Slobodan Lekic, Sarah DiLorenzo and Matthew Lee 26.9.2007, Eastern Jackson county [1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]