Muulon silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muulon silta
Ajokaistoja 2
Ylittää Espoonlahti
Sijainti Kivenlahti, Espoo - Sarvvik, Kirkkonummi
Siltatyyppi teräksinen nivelpalkkilevysilta[1]
Pituus 133 m
Leveys 6 m
Avattu liikenteelle 1937
Koordinaatit 60°09′25.6″N, 024°36′39.3″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Espoonlahden ylittävät sillat. Oikealla Espoonlahdensilta, vasemmalla vuonna 1937 valmistunut Muulon silta

Muulon silta eli Bastvikinsilta (ruots. Bastvikbron)[2] on Espoon­lahden yli johtava silta Espoon ja Kirkko­nummen rajalla. Silta valmistui vuonna 1937 osana Helsingistä länteen johtanutta Jorvaksentietä, joka oli osa kanta­tietä 51. Silta on 133 metriä pitkä, ja se on Suomen pisin maailman­sotien välisenä aikana valmistunut teräs­levy­palkki­silta.[3]

Muulon silta on Tiehallinnon sillasta käyttämä nimi[4], joka johtuu läheisen Muulon kylän nimestä. Espoossa sillasta käytetään myös nimeä Bastvikinsilta.[2].

Vuosina 1944–1956 Espoonlahti oli Neuvosto­liiton hallinnassa olleen Porkkalan vuokra-alueen itä­rajana, ja tällöin Muulon silta toimi tiukasti vartioituna rajanylityspaikkana. Kun Porkkalan alue 26. tammikuuta 1956 palautettiin Suomelle, raja­puomi nostettiin klo 15, minkä jälkeen suomalaiset sotilaat marssivat sillan yli palautetulle alueelle. Tapahtumaa seuraamaan sillan Espoon-puoleiseen päähän oli kokoontunut pari­sataa lehti­miestä, radio- ja televisiotoimittajaa sekä suuri joukko yleisöä.[5] Silta esiintyy­kin lukuisissa Porkkalan vuokra-aikaa käsittelevissä filmeissä, valokuvissa ja dokumentti­taltioinneissa.[4]

Espoon alueella Jorvaksen­tie levennettiin 1960-luvulla moottoritieksi, joka rakennettiin osittain vanhan tien kohdalle, osittain hieman sen pohjois­puolelle. Vuonna 1969 moottori­tie, Länsiväylä, oli valmis Espoon­lahdelle saakka, ja sen länsi­päähän, vanhan sillan pohjois­puolelle rakennettiin uusi silta. Vanha Muulon silta jäi tällöin vähä­liikenteiseksi rinnakkais­tien sillaksi, jolle johtavan tien nimi Espoon puolella on nykyisin Vanha Jorvaksen­tie.

Vuonna 2008 alettiin rakennus­työt moottori­tien jatkamiseksi Kirkko­nummelle. Alku­peräisen suunnitelman mukaan vanha Muulon silta olisi purettu ja tilalle rakennettu uusi paikallis­liikenteen silta moottoritie­sillan viereen. Museovirasto piti vanhaa siltaa kuitenkin historiallisesti arvokkaana, osittain rakennus­historiallisista mutta ennen kaikkea Porkkalan vuokra-alueen historiaan liittyvistä syistä[6], minkä vuoksi suunnitelmaa muutettiin. Länsiväylän Espoonlahdensilta[2] päätettiin siirtää hieman entistä pohjoisemmaksi, jolloin sen ja Muulon sillan väliin mahtuu vielä uusi paikallis­liikenteen silta. Alkuperäinen Muulon silta on suojeltu.[7] Silta on nykyään käytössä kevyen liikenteen väylänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]