Mustasaari (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustasaari
Helsinki Mustasaari (2006).jpg

Mustasaaren toimintakeskuksen päärakennus ja uimaranta

Muut nimet
Svartholmen
Sijainti
Vesialue
Pinta-ala
0,06 km²

Mustasaari (ruots. Svartholmen) on saari Helsingin keskustan länsipuolella Seurasaarenselällä. Se kuuluu Lauttasaaren kaupunginosaan ja Lehtisaaren osa-alueeseen.[1]

Helsingin Mustasaaren vesibussi ja yhteyslaituri (2006).

Saari on pääosin metsän peittämä. Mustasaaren eteläpuolella on kaksi pienempää saarta, Hevossaari ja Haapasaari, jotka sijaitsevat muutaman kymmenen metrin päässä emäsaarestaan. Lähin asuttu saari on Kaskisaari 80 metriä Mustasaaresta länteen. Lauttasaaren pohjoiskärki sijaitsee noin 250 metrin päässä.

Saaren omistaa Helsingin seurakuntayhtymä. Siellä sijaitsee toimintakeskus sekä 1930-luvulla rakennettu kappeli. Saari on avoin vierailijoille. Kesäisin pidetään päivittäin päivähartaus, torstai-iltaisin Taizé-rukoushetki ja sunnuntaisin jumalanpalvelus. Saaren päärakennus on Florentin Granholmin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1888. Saarella on myös pieni uimaranta ja luontopolku. Saarelle on ainoastaan pelastus- ja huoltokäytössä oleva huoltosilta Kaskisaaresta, mutta kaikki yleisöliikenne saarelle tapahtuu Töölön Taivallahdesta.

Mustasaari ei kuulu samaan saariryhmään Suomenlinnan kolmen saaren eli Ison Mustasaaren, Pikku Mustasaaren eikä Länsi-Mustasaaren kanssa eikä sillä ole muutakaan yhteyttä näihin Suomenlinnan saariin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin karttapalvelu Helsingin kaupunki. Viitattu 18.5.2016.