Taivallahti (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taivallahti. Taustalla vasemmalla Soutustadion.

Taivallahti (ruots. Edesviken) on Seurasaarenselkään kuuluva merenlahti Helsingin Töölössä. Se kuuluu sekä Etu- että Taka-Töölön kaupunginosiin. Lahdella sijaitsevat muun muassa venesatama ja Soutustadion. Eteläpuolella on Hietaniemi ja sen suosittu uimaranta Hietaranta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taivallahden alueeseen liittyy merkittäviä 1800- ja 1900-lukujen toteutumattomia kaupunkisuunnitelmia. Vuodesta 1891 alkaen ehdotettu Hesperian kanava olisi yhdistänyt Taivallahden Töölön­lahteen. Vuonna 1919 tukholmalainen insinööri Helge Torulf sommitteli Taivallahteen vapaasatamaa, joka olisi peittänyt alleen koko lahden ja suuren osan Hietaniemestä. Sitä pidettiin teknisesti lupaavana, mutta hanketta vastustettiin muun muassa siksi, että satama olisi tuhonnut puistoja ja Töölön luonteen rauhallisena kaupunginosana.[1] Vuonna 1925 Hietaniemeen päätettiin rakentaa öljysatama Töölön halki kulkevine satamaratoineen, mutta rakennustyöt viivästyivät, ja vuonna 1929 hanke peruttiin. Suunnitelman korvasi Herttoniemen öljysatama, joka avattiin vuonna 1937.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erävuori, Jukka: Helsingin sataman ja satamahallinnon historia, s. 85–95. Helsingin kaupunki, 1981.
  2. Erävuori, Jukka: Helsingin sataman ja satamahallinnon historia, s. 106–110. Helsingin kaupunki, 1981.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.