Mustapyrstökuiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustapyrstökuiri
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Suomessa:

Vaarantunut [2]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Alalahko: Kahlaajat Charadrii
Heimo: Kurpat Scolopacidae
Suku: Kuirit Limosa
Laji: limosa
Kaksiosainen nimi

Limosa limosa
(Linnaeus, 1758)

Alalajit
  • L. l. islandica
  • L. l. limosa
  • L. l. melanuroides
Katso myös

  Mustapyrstökuiri Wikispeciesissä
  Mustapyrstökuiri Commonsissa

Mustapyrstökuiri (Limosa limosa) on kurppien heimoon kuuluva kahlaaja. Lajin nimesi Carl von Linné 1758.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 36–44 cm pitkä ja siivenväli noin 62–70 cm. Linnun paino on 160–500 g. Huomattavan pitkä- jalkainen ja -nokkainen lintu. Juhlapuvussa rinta, kaula ja niska ovat kirkkaan punaruskeat, vatsa vaalea tummin viiruin ja selkäpuoli harmaan ja ruskean kirjava. Talvipuvussa vanha lintu on harmaa. Nuoren linnun rinta ja kaula ovat kellertävät. Kaikissa puvuissa hyviä lajituntomerkkejä ovat siipien leveät valkoiset juovat, mustakärkinen pyrstö ja valkoinen yläperä. Kutsuääni on joko korkea huutosarja tai hyyppämäinen naukaisu. Soidinlennossa laulaa lystikkään äänekästä luritusta, joka hiukan muistuttaa karikukon kitinää.

Vanhin suomalainen rengastettu mustapyrstökuiri on ollut 1 vuotta 3 kuukautta 6 päivää vanha. Suomessa oli rengastettu vain 88 yksilöä vuoden 2014 loppuun mennessä. Euroopan vanhin on ollut brittiläinen vähintään 23 vuoden 6 kuukauden ikäinen yksilö.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesimäalue ulottuu Keski-Euroopasta Keski-Aasiaan. Suomen kanta-arvio on noin 200 paria[3], joista suurin osa pesii Liminganlahdella.[4] Maailman populaation koko on 634 000–805 000 yksilöä. Maailmanlaajuisesti mustapyrstökuiri on luokiteltu silmälläpidettäväksi. Vaikka sen levinneisyysalue on laaja, ja populaatio edelleen suuri, on laji vähentynyt nopeasti levinneisyysalueensa joissain osissa.[1] Mustapyrstökuiri on muuttolintu, joka talvehtii Välimeren maissa ja Afrikassa. Saapuu Suomeen keväällä huhtikuussa, syksyllä lähtee heinä–elokuussa.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäaikana laajoilla rantaniityillä, laitumilla ja viljelysmailla. Muuttoaikoina myös lieterannoilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustapyrstökuirin muna.

Naaras munii heinien suojiin piilotettuun pesäkuoppaan 4 rusehtavaa tai vihertävää, tummatäpläistä munaa. Niitä emot hautovat 22–24 vrk ja huoltavat yhdessä poikasia, jotka lentävät 25–30 vrk:n iässä. Sukukypsä 1-vuotiaana.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteiset, nilviäiset, lierot ja muut pikkueläimet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Limosa limosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.5.2014. (englanniksi)
  2. Esko Hyvärinen, Aino Juslén, Eija Kemppainen, Annika Uddström & Ulla-Maija Liukko (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus - Punainen kirja 2019, s. 567. Helsinki: Ympäristöministeriö - Suomen ympäristökeskus, 2019. ISBN 978-952-11-4973-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.8.2021).
  3. Jorma Pessa, Ely-keskus.: Rantaniittyjen hoidon merkitys luonnon monimuotoisuudelle 4.5.2023. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Viitattu 24.5.2023.
  4. Lintuatlas - tulospalvelu tulokset.lintuatlas.fi. Viitattu 24.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]