Murtoisten observatorio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Murtoisten observatorio
Hankasalmi Observatory.jpg
Järjestö Jyväskylän Sirius
Sijainti Hankasalmi, Suomi
Koordinaatit 62°15′17″N 26°35′47″E / 62.2547°N 26.5964°E / 62.2547; 26.5964
Tyyppi organisaatio ja astronomical observatory (d)
IAU-tunnus A91
Kotisivu murtoinen.jklsirius.fi

Murtoisten observatorio eli Hankasalmen observatorio on tähtitieteellisen yhdistyksen Jyväskylän Siriuksen uusi tähtitorni Murtoisten kyläkoulun pihassa Hankasalmella. Valosaastetta on varsin vähän, koska lähin suuri asutuskeskus Jyväskylä on 50 kilometrin päässä. Tähtitorni on ainutlaatuinen Suomessa, sillä se on etäkäyttöinen. Kaukoputken käyttö ja kuvaaminen onnistuu Internetin kautta.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksit M51 ja M101 Hankasalmen observatoriosta 28.4.2006 kauko-ohjauksella kuvattuna.

Optiset laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukoputki on 40 cm Ritchey-Chretien -tyyppinen Cassegrain-putki, joka edustaa maailman parasta optiikkaa. Mm. Hubble-avaruusteleskooppi on samantyylinen. Kaukoputki on asennettu tietokoneohjatulle robottijalustalle. Tähtitornin kupu on hankittu Sirius Observatories -nimiseltä australialaisyritykseltä.

Radioteleskooppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Observatoriossa on 3 metrin suunnattavalla paraboloidiantennilla varustettu radioteleskooppi. Sillä voidaan vastaanottaa 1–10 GHz taajuusalueella avaruudesta saapuvia radioaaltoja. Havaintokohteita ovat mm. Aurinko ja Linnunradan kaasupilvet.

Magnetometri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmatieteen laitoksen magnetometri mittaa Maan magneettikentän voimakkuutta. Se rekisteröi pienetkin muutokset, jotka usein liittyvät revontuliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]