Muovailuvaha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muovailuvahasta tehtyjä hahmoja.

Muovailuvaha on rakenteeltaan savea muistuttavaa ainetta, jota on myyty lastenleluksi 1930-luvulta asti.[1] Itse tehty muovailuvaha sisältää vehnäjauhoa, vettä, öljyä, suolaa, homeenestoainetta, alunaa ja väriaineita.[2] Myös mehiläisvahasta tehdään muovailuvahaa.[3] Se ei ole myrkyllistä, ei tahraa ja lähtee saippualla. Jotkin merkit pysyvät pehmeinä (tai pehmenevät kun niitä lämmitetään kädessä), toiset kovettuvat avoimessa tilassa noin vuorokaudessa. Tämä riippuu öljyn ja veden suhteesta ja siitä, mitä öljyä on käytetty. Monia muovailuvahoja voi käyttää useita kertoja.

Suomalaissa päiväkodeissa käytetään paljon myös taikataikinaa, joka sekoitetaan itse vehnäjauhoista, suolasta ja vedestä sekä tilkasta öljyä.[4] Se kovettuu nopeammin ja murtuu herkemmin kuin kaupallinen muovailuvaha. Taikataikinaa ei yleensä voi käyttää uudestaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muovailuvaha keksittiin vahingossa Cleo ja Noah McVicker omistamassa Kutol-nimisen saippuafirmassa 1933. Sinä vuonna asiakas oli tilannut seinätapettien puhdistamiseen palveluja noen tahriessa seiniä, mikä oli hyvin yleistä, kun taloja lämmitettiin hiilillä. Noah valmisti jauhoista, vedestä ja suolasta massan, jota käytetään vielä nykyäänkin vanhojen ja herkkien tapettien puhdistamiseen. Myöhemmin tapetteja pystyi puhdistamaan vedellä ja saippualla, kysyntä väheni. 1954 eräs keksijäperheen jäsenistä huomasi ajanvietteen muovailuvahana, kunhan siihen lisää värejä ja hajuja.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tim Walsh: Timeless Toys: Classic Toys And the Playmakers Who Created Them, s. 115. Andrews McMeel Publishing, 2005. ISBN 9780740755712. Google kirjat (viitattu 2.6.2012).
  2. Itse tehty muovailuvaha Kotikokki
  3. Kotimainen muovailuvaha (Arkistoitu – Internet Archive) Leikkien
  4. Taikataikina (Arkistoitu – Internet Archive) Lastenmaa
  5. Täh, lasten suosikki olikin vahinko: Tiedätkö mihin muovailuvahaa alun perin käytettiin? 18.6.2012. http://www.voice.fi. Viitattu 18.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.