Taikataikina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taikataikina on perinteinen itse valmistettava askartelumassa. Sitä voidaan kutsua myös suolataikinaksi. Taikinaksi massaa sanotaan siksi, että valmistustarpeet löytyvät yleensä keittiöstä.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa koostuu yhdestä osasta vettä, yhdestä osasta suolaa ja kahdesta osasta vehnäjauhoa.[1] Vehnäjauhojen sijaan voi käyttää myös perunajauhoja, jotta lopputuloksesta tulee sileämpi. Elastisuuden lisäämiseksi massassa voi käyttää myös tilkan ruokaöljyä.

Taikataikinasta tehty kirjatuki.
Teos ennen paistamista.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmis massa säilyy käyttövalmiina jääkaapissa tiiviissä muovikelmussa jopa kaksi viikkoa.[2] Kuivuneen taikinan voi elvyttää lisäämällä siihen vettä. Taikataikina ei sovellu syötäväksi, mutta on kuitenkin myrkytön. Siksi se sopii hyvin lasten muovailtavaksi. Alun perin lasten leikkeihin tarkoitettu massa on alkanut saavuttaa suosiota myös taiteen muotona. Työstämisessä voidaan käyttää samoja työkaluja kuin esimerkiksi keramiikkasaven muotoilussa.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmiit teokset voi paistaa uunissa tai massan voi antaa itsekseen kovettua. Uunissa massateokset saattavat halkeilla. Massan täytyy olla kunnolla kovettunut ennen teoksen viimeistelyä. Siihen erilaisia tekniikoita ovat maalaaminen esimerkiksi vesi- tai akryyliväreillä, lakkaaminen, pelkkä ruskeaksi paistaminen tai käsittely munanvalkuaisella ennen paistamista.

Taikataikinasta voi tehdä esimerkiksi koruja, veistoksia, miniatyyritavaroita, käyttö- ja koriste-esineitä ym. taideteoksia.

Taulu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Dough It Yourself Handbook, Morton Salt Company, Division of Morton-Norwich Products, Chicago, Illinois 1975
  2. Joka sään puuhakirja, Jane Bull, WSOY 2004