MovieLens

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MovieLens
Movielens-helping.gif
Kotisivu https://movielens.org/login
Slogan helping you find the right movies
Kaupallinen Ei
Tyyppi Suosittelijajärjestelmä
Rekisteröinti Kyllä
Kielet englanti
Omistaja GroupLens Research
Minnesotan yliopisto
Avattu 1997
Alexa-sija 218 908. (huhtikuu 2017)[1]
Nykyinen tila Aktiivinen

MovieLens on yhdysvaltalainen ei-kaupallinen verkkosivusto, jonka pääasiallinen tehtävä on toimia yhteisöllistä suodatusta (engl. collaborative filtering) hyödyntävänä elokuvien suosittelijajärjestelmänä (recommender system). 18. helmikuuta 2012 MovieLens siirtyi käyttämään avoimen lähdekoodin LensKit-ohjelmakirjastoa suositustensa pohjana[2]. Lisäominaisuutena sivustolla on muuan muassa keskustelupalsta (Q & A).

MovieLens on GroupLens Research -tutkimuslaboratorion projekti tietojenkäsittelytieteen ja tekniikan laitoksella (Department of Computer Science and Engineering) Minnesotan yliopistossa. Projekti sai alkunsa 1997.[3] Sivuston perimmäinen tavoite on kerätä tutkimustietoa henkilökohtaisia suosituksia antavista suosittelijajärjestelmistä. Alun perin Amazon.com käytti GroupLensin teknologiaa ostoksia ehdottavassa suosittelukoneessaan (recommendations engine).

Keskimäärin MovieLensin jäsen arvostelee 120 nimikettä. Vuonna 2009 arvosanojen kokonaismäärä oli yli 15 miljoonaa kappaletta.[4] Jäsenten kokonaismäärä oli noin 194 161 kesällä 2014. Keskimäärin kullekin nimikkeelle on annettu 924 arvosanaa. 1. tammikuuta 2014 tietokannassa oli 22 649 nimikettä. Tietokanta kasvaa jatkuvasti, sillä käyttäjät voivat ajoittain lisätä nimikkeitä, jotka löytyvät Internet Movie Databasesta.

Lähes kaikki tietokannassa olevat nimikkeet ovat elokuvia, mutta joukossa on myös muutamia minisarjoja, ei kuitenkaan pitkiä televisiosarjoja. Varsinaisia valintakriteerejä ei tätä nykyä ole, riittää kun nimike löytyy Internet Movie Databasesta. Ennen kuin nimikkeiden lisääminen tuli käyttäjille mahdolliseksi ylläpidon valintakriteerinä oli että elokuva oli päässyt teatterilevitykseen Yhdysvalloissa. Pitkiä televisiosarjoja, minisarjoja tai alle 40-minuuttisia lyhytelokuvia ei tuolloin kelpuutettu. Käyttäjät voivat nykyisin merkitä (flag) epäsopivia nimikkeitä. Epäsopivuuden perusteita voivat olla: ei elokuva, kaksoiskappale, väärä IMDb-linkki, porno/epäsopiva sisältö tai muu syy.

Suositukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MovieLensin suositukset pohjautuvat siihen mitä tietoa käyttäjä sivustolle syöttää: mistä nimikkeistä käyttäjä pitää tai ei pidä. Suosituksiin vaikuttaa myös, mitä nimikkeitä ne käyttäjät suosivat, joilla on samankaltainen maku.[3] Rekisteröitymisvaiheessa käyttäjä saa arvosteltavakseen satunnaisen joukon nimikkeitä, joista vähntään 15 pitää arvostella ennen sisäänpääsyä. Arvosteluasteikko on puolikkaasta tähdestä viiteen tähteä.

Järjestelmä vertaa käyttäjän arvosanoja niiden käyttäjien arvosanoihin, joilla on samankaltainen maku ja suosittelee nimikkeitä, joita käyttäjä ei vielä ole nähnyt. Arvostelemattomissa nimikkeissä näkyy ennuste, millaisen arvosanan käyttäjä tulee niille mahdollisesti antamaan. Käyttäjän tulisi arvostella mahdollisimman monta nimikettä, jotta suositukset tarkentuvat, koska järjestelmällä on tällöin parempi näyte siitä mistä käyttäjä pitää.

Käyttäjät voivat ryhtyä toistensa kavereiksi (buddies). Kaveritoimintoa käytettäessä suositukset pohjautuvat sekä omiin että valitun kaverin tai kaverien antamiin arvosanoihin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksittäisen elokuvan tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksittäisen nimikkeen tiedoista käyttäjä näkee:

 • Näyttelijöiden ja ohjaajan tai ohjaajien nimet (nimi-, näyttelijä- ja ohjaajatiedot ovat käyttäjien muokattavissa).
 • Nimikkeelle annettujen arvosanojen keskiarvon yhden desimaalin tarkkuudella
 • Käyttäjien lisäämät avainsanat (tags), joista muodostuu avainsanapilvi. Käyttäjä voi ilmaista tunnetiloja tiettyyn avainsanaan liittyen. Positiivisia tunteita herättävä avainsana on väriltään sininen, neutraali on harmaa ja negatiivinen on punainen. Käyttäjä voi myös arvostella avainsanoja painamalla joko ylös- tai alaspäin osoittavaa peukalon kuvaa. Ylöspäin osoittavaa peukaloa painamalla käyttäjä ilmaisee, että kyseinen avainsana sopii kyseiseen nimikkeeseen. Alaspäin osoittavan peukalon painaminen siirtää avainsanan roskakoriin. Käyttäjä voi halutessaan katsoa, mitä avainsanoja hän on kyseisen nimikkeen roskakoriin laittanut ja tarvittaessa poistaa avainsanoja sieltä.
 • Yhdysvaltain Netflix-tilausvideopalvelun toimittaman juonikuvauksen
 • Muut nimikkeet, jotka suosittelukoneen mukaan ovat samankaltaisia kuin kyseessä oleva elokuva. Lista näkyy, mikäli nimikkeelle on annettu noin 50 arvosanaa.
 • Movie Tunerin, joka on nimikkeen avainsanoja hyödyntävä toiminto. Käyttäjä voi säätää yhtä (esimerkiksi avainsanaa violent, suom. väkivaltainen) tai useampaa avainsanaa asteikolla vähemmän - ok - enemmän. Käyttäjän halutessa vähemmän tai enemmän väkivaltaisia nimikkeitä suosittelukoneen generoima samankaltaisten elokuvien lista muuttuu vastaavasti. Listalta näkee myös, minkä arvosanan käyttäjä on millekin kytköksissä olevalle nimikkeelle antanut tai tulee mahdollisesti antamaan.

Käyttäjän tilastosivu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilastosivultaan käyttäjä näkee:

 • Arvostelemansa nimikkeet, joilla on vähiten arvosanoja
 • Nimikkeet, joilla on eniten arvosanoja, mutta joita käyttäjä ei ole arvostellut
 • Viisi nimikettä, joissa käyttäjän arvosana on matalin verrattuna elokuvalle annettujen arvosanojen keskiarvoon
 • Viisi nimikettä, joissa käyttäjän arvosana on korkein verrattuna elokuvalle annettujen arvosanojen keskiarvoon
 • Käyttäjän arvosanojen jakauma
 • Kuinka suuri osuus käyttäjän arvostelemista nimikkeistä on arvostelijoiden määrällä mitattuna yleisiä, keskiväliltä tai harvinaisia
 • Arvosanojen määrä per lajityyppi
 • Arvosanojen keskiarvo per lajityyppi

Facebook-sovellus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MovieLensin Facebook-sovellus oli toiminnassa joulukuun 2. päivästä 2008 kesäkuun puoliväliin 2011. Sovelluksen kautta käyttäjä pystyi arvostelemaan nimikkeitä. Käyttäjän oli mahdollista julkaista antamiaan arvosanoja seinällään. Sovelluksesta käyttäjä näki kärkipään suositukset sekä sovellusta käyttävät ystävät ja heidän viimeisimmät arvosanansa. Sovelluksessa oli vastaavanlainen kaveritoiminto kuin MovieLens-sivustolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Site overview: movielens.org Alexa.com. Viitattu 6.4.2017. (englanniksi)
 2. http://lenskit.grouplens.org/
 3. a b Land of Gnod The Guardian. Viitattu 22.7.2010. (englanniksi)
 4. Vig, Jesse & Sen, Shilad & Riedl, John: Tagsplanations: Explaining Recommendations Using Tags (PDF) Viitattu 24.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:MovieLens