Mount&Blade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mount&Blade
Kehittäjä TaleWorlds
Julkaisija Paradox Interactive
Jakelija TaleWorlds Entertainment, GOG.com, Steam ja cdp.pl
Suunnittelija Armağan Yavuz, Steve Negus, Cem Çimenbiçer
Käsikirjoittaja Steve Negus, Ryan A. Span, Armağan Yavuz
Taiteilija Ganbat Badamkhand, Ipek Yavuz, Özgür Saral, Mustafa Ozturk, Pinar Çekiç, Ümit Singil
Säveltäjä Jesse Hopkins
Ohjelmoija Armağan Yavuz, Cem Çimenbiçer, Serdar Koçdemir
Pelisarja Mount&Blade
Julkaistu
Lajityyppi toimintaroolipeli, simulaatiopeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mount&Blade on turkkilaisen peliyhtiön, TaleWorldsin, kehittämä toimintaroolipeli, joka julkaistiin Pohjois-Amerikassa 16.- ja Euroopassa 19. syyskuuta 2008 Microsoft Windowsille. Peli sijoittuu keskiajalle, eikä siinä esiinny lainkaan taikuutta tai muita fantasialle ominaisia piirteitä. Keskeisessä roolissa on realistisesti toteutetut ratsuväkitaistelut, jotka olivat aikakaudelle tyypillisiä, mutta puuttuvat useista keskiaikaa kuvaavista tietokonepeleistä.

Pelaaja voi hallita samanaikaisesti ainoastaan yhtä hahmoa, joka luodaan pelin alussa. Pelaajan valitsema hahmoluokka määrää alkutaidot, kykypisteet ja varustuksen. Esimerkiksi metsästäjällä on alussa käytössään kirves ja jousi, kun taas nunnalla sauva. Pelaaja voi muokata hahmonsa kasvojen ulkonäköä monipuolisesti, mutta ulkonäön voi myös arpoa.

Pelaajan hahmo voi liittyä tarvitun kuuluisuusmäärän saannin jälkeen viiteen eri kuningaskuntaan, tai vaihtoehtoisesti jahdata roistoja taikka lordeja liittoutumatta.

Pelaaminen on vapaata ja pelin alettua pelaaja voi vapaasti valita pelin suunnan. Taisteleminenkin on vapaaehtoista ja sen voi välttää useimmissa tilanteissa, mikäli pelaaja suostuu maksamaan itsensä irti tilanteesta. Pelaaja voi myös kerätä ympärilleen tietokoneen ohjaaman ryhmän, joka avustaa häntä taistelussa. Pelaajan alaisina tai liittolaisina voi olla ammattisotilaita tai vaikkapa maanviljelijöitä, joita voi palkata majataloista sekä ottaa viholliselta vapautetuista vangeista. Myös alaiset voivat kehittyä taisteluissa ja täten muuttua hyödyllisimmiksi pelaajalle. Pelaajan johtaman joukkion enimmäiskoko määräytyy hahmon karismapisteiden ja johtajuustaidon mukaan.

Lisäksi on tietokoneen ohjaamia nimellisiä henkilöitä. Heitä löytää tavernoista. Nämä henkilöt ovat usein hyödyllisiä jossain erityisessä taidossa. Näitä henkilöitä on kaikenlaisia hevosvarkaasta lääketiedettä opiskelevaan opiskelijaan ja kotoa karanneeseen tyttöön.

Pelin taistelujärjestelmä on sekoitus toimintaa ja taktiikkaa. Tietokone luo osittain satunnaisen taistelukentän taistelun alussa ja se voi sisältää muun muassa kukkuloita, metsää tai jokia, joita pelaaja voi käyttää hyödykseen. Myös sää arvotaan, ja pelaajan on hankalampaa liikkua esimerkiksi sateessa.

Taistelussa pelaaja ohjaa ainoastaan omaa hahmoaan, mutta voi myös käskeä alaisiaan yksinkertaisilla käskyillä. Pelaaja voi esimerkiksi komentaa joukkojaan luopumaan hevosistaan ja taistelemaan jalkaisin tai vastaavasti käskeä ottamaan käyttöön taistelukentällä olevat vapaat hevoset. Mount & Bladen kehitystyössä onkin panostettu erityisesti ratsuväkitaisteluihin. Ratsastavat joukot ovat nopeampia ja voivat tuottaa enemmän vahinkoa käveleviin joukkoihin. Hevosella voi myös ratsastaa vihollisen päälle. Hevoset saattavat kuitenkin kuolla helposti, mikäli jalkaväki onnistuu aiheuttamaan niihin tarpeeksi vahinkoa.

Toinen erityinen ominaisuus pelissä on vangit. Tajuttomaksi lyödyt viholliset voi kaapata orjikseen ja myydä majataloissa orjien ostajille, jotka kiertelevät eri kaupungeissa. Voitettujen vihollisten vangit voi myös värvätä mukaan omaan ryhmäänsä, mutta useasti vangit karkaavat yön aikana ryhmästä. Tätä tosin voi välttää saattamalla vankeja ylemmille tahoille.

Liikkuminen tapahtuu pääosin kartalla strategiapelien tyyliin, jolloin oma hahmo näkyy yksinään tai hevosen kanssa. Jos hahmolla on muita alaisia, ne näkyvät lukuna määrän mukaan hahmon päällä. Taisteluissa, kylissä, kaupungeissa ja linnoissa liikkuminen on kuvattu joko ensimmäisestä tai kolmannesta persoonasta, pelaajan valinnan mukaan. Pelaaja voi myös leiriytyä kartalla.

Kuningaskunnat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella kuningaskunnalla on oma alueensa jossa on kaupunkeja, linnoja ja kyliä. Kuningaskuntia johtaa aina yksi kuningas ja tällä voi olla useita alaisia. Hahmon liityessä johonkin kuningaskuntaan hän on myös yksi kuninkaan alaisista. Kuningaskunnilla on usein liittoutumia tai sotia keskenään. Jokaisella kuninkaalla on vastassaan vallantavoittelija. Nämä vallantavoittelijat ovat vieraissa hoveissa odottamassa seikkailijoita jotka liittyisivät heidän vallankaappaukseensa.

  • Kingdom Of Swadia - Kuninkaana King Harlaus

Swadiaanit ovat ottaneet vaikutteita keskiaikaiselta Ranskalta ja Saksalta, heillä on kestävät haarniskat ja tehokkaat ritarit.

  • Kingdom of Vaegirs - Kuninkaana King Yaroglek

Vaegirit ovat keskiaikaiseen Novgorodiin pohjautuva kansa. Heidän yksikkönsä ovat hyvin tasapainottuneita verraten Swadiaaneihin (eroja ehkä tehokkaampi aseistus ja heikompi panssari).

  • Khergit Khanate - Kaanina Sanjar Khan

Khergithit ovat mongolivaikutteinen kansa. Heidän vahvuutensa ovat hevosten ja jousien käytössä.

  • Kingdom of Nords - Kuninkaana King Ragnar

Nordit ovat Skandinaavivaikuitteinen kansa. Heidän vahvuutensa ovat lähitaistelu jalan ja heikkous täydellinen ratsuväen puute.

  • Kingdom of Rhodoks - Kuninkaana King Graveth

Rhodokein alkuperä on Sveitsissä ja Italiassa. Rhodokien jalkaväki perustuu enimmäkseen ratsuväkeä vastaan taisteluun, heidän armeija keskittyy enemmän keihäs - ja varsijousimiehiin.

Kaupungit, linnat ja kylät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella kuningaskunnalla on pelin alussa kolme tai neljä kaupunkia, joiden määrä voi muuttua sodissa. Kaupungeista voi sekä ostaa aseita, varusteita ja hevosia, että värvätä sotilaita majataloista. Kuninkaat oleskelevat yleensä kaupungeissa, heidän kanssaan voi käydä keskusteluita ja saada halutessaan tehtäviä.

Pelissä on paljon kyliä, joista voi värvätä sotilaita joukkoihinsa, ostaa ruokaa, varastaa karjaa tai hyökätä ja polttaa kylä.

Linnoja on myös monia, ja ne voi laittaa piiritykseen tai valloittaa hyökkäyksellä. Linnalla on tietyksi ajaksi ruokaa(usein 30 pelin päivää), ja kun se loppuu, linnassa olevat saattavat antautua. Tällöin pelaaja saa linnan itselleen (riippuu tosin onko hän kuningaskunnan alainen, jolloin pitää saada kuninkaan suostumus) ja sen mukana yhden kylän. Valloitettua linnaa ei tosin aina saa itselleen, vaan kuningas voi luovuttaa linnan toiselle alamaiselleen ja puolestaan palkita pelaajan rahasummalla linnan valtauksesta. Jos liittyy johonkin kuningaskuntaan kuninkaan pyynnöstä, saa pelaaja usein kuninkaalta lahjoitusmaata, jota voi laajentaa esimerkiksi rakentamalla koulun tai vartiotornin.

Peli on luotu helposti modattavaksi, minkä ansiosta niitä onkin julkaistu kirjava määrä. Esimerkkeinä The Last Days (Taru Sormusten Herrasta), Star Wars, Scandinavian mod* (sisältää muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan ja yhden mielikuvituskansaksi sanotun, mutta useasti myös saamelasiksi sanotun (saa korjata) kansan(sami empire)), Hundred Year War (100-vuotinen sota) ja Hegemony-sarja. Kaikista löytyy erilaisia lisäyksiä taistelumoraaliin, sotakoneisiin ja aseisiin liittyen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]