Moskovan Metro-2

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metro-2:n kartta Yhdysvaltain sotilastiedustelun mukaan

Metro-2 on kaupunkitarina Moskovan alla oletettavasti sijaitsevasta salaisesta metroverkostosta. Tarinan mukaan järjestelmän rakentaminen aloitettiin oletettavasti Stalinin valtakaudella, ja se tunnettiin KGB:n antamalla koodinimellä D-6[1].

Rakennushankkeen alkamisen ajankohdasta on tullut monenlaosia ehdotuksia. Kaukaisimilaan ehdotetaan vuotta 1947. Tuonna aikana mahdollisesti rakennettiin kapearaiteinen linja Kremlistä yhdelle Stalinin datšoon Moskovan ulkopuolelle.

Venäläisten toimittajien mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tai Moskovan (julkisen) metron virkamiehet eivät ole kieltäneet tai myöntäneet Metro-2:n olemassaoloa.

Huhujen mukaan Metro-2:n linjasto on jopa julkista metroverkkoa pidempi. Metro-2:ssa kerrotaan olevan neljä linjaa, jotka sijaitsevat seitsemän kerrosta maanpinnan alapuolella. Verkoston sanotaan yhdistävän Moskovassa ja sen läheisyydessä sijaitsevia, kansallisesti tärkeitä paikkoja kuten Kremliä, Lubjankaa, hallituksen lentokenttää (Vnukovo-2) ja Ramenkin maanalaista kaupunkia.

Urbaanin löytöretkeilyn harrastajaryhmä Diggers of the Underground Planetin johtaja väitti sattumalta löytäneensä erään verkoston sisäänkäynneistä vuonna 1994.

Erään lähteen mukaan kaikki Metro-2:sta saatavilla oleva tieto on spekulaatiota, jonka tueksi ei ole esitetty asiakirjalähteitä tai valokuvia. Metro-2:sta ovat kertoneet ihmiset, jotka ovat sanoneet olleensa rakentamassa sitä tai jotka ovat löytäneet sen osia sattumalta urbaanin löytöretkeilyn yhteydessä. Luotettavat todisteet verkoston olemassaolosta kuitenkin puuttuvat[2].

[3]Vuonna 1991 Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi raportin poliittisen ilmaston muutoksesta. Sen mukaan neuvostoliittolaiset ovat rakentaneet syvällä kulkevan metroverkoston Moskovaan, joka vie kaupungin ulkopuolelle. Eri laitoksia yhdistää toisiinsa maanalainen linjaverkko, minkä kautta johtajisto voidaan evakoida nopeasti ja turvallisesti. Lisäksi viime vuosina useampikin entinen neuvostovirkailija on vahvistanut, että jotakin Metro-2:n tapaista löytyy maan alta.

[4]Joidenkin lähteiden mukaan linja kulkee myös Ramenkiin, valtaisaan bunkkeriin, johon ydinsotatilanteessa voisi majoittaa yli viisitoistatuhatta jopa 30 vuoden ajaksi.

Populaarikulttuurissa Metro 2 on esiintynyt esimerkiksi Metro 2033 -kirjasarjassa ja -videopeleissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.moscowpass.ru/dir_eng/3006200303429/
  2. http://transitcabal.blogspot.com/2004_09_01_transitcabal_archive.html
  3. PÄÄSY KIELLETTY, s. 179. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013.
  4. PÄÄSY KIELLETTY, s. 178. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]