Moottoritorpedovene Syöksy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moottoritorpedovene Syöksy
Alustyyppi Moottoritorpedovene
Miehistö 1 + 6
Telakka John I. Thornycroft and Company, Woolton, Iso-Britannia
Käyttöönotto 1928
Mitat
Uppouma 12 tonnia
Pituus 16,8 m
Leveys 3,4 m
Syväys 1,4 m
Nopeus 40 solmua
Voimanlähde
Koneisto Thornycroft-bensiinimoottorit + Olympia-risteilykone
Teho 2 x 375 hv + 1 x 60 hv
Aseistus
Aseistus 2 × 450 mm torpedoa
7,6 mm konekivääri

Moottoritorpedovene Syöksy (MTV 4) oli Suomen merivoimissa palvellut alus. Syöksy oli John I. Thornycroft and Companyltä tilattu ja Britanniassa rakennettu Thornycroft-luokan alus. Se otettiin merivoimien palvelukseen 1928. Syöksyn torpedot oli sijoitettu aluksen perään, joten sen täytyi liikkua torpedoja nopeammin ampuessaan ne. Tämä ei ollut helppo tapa ahtailla vesillä.

Torpedoveneet Syöksy ja Vinha hyökkäsivät 6. heinäkuuta 1941 kahden Hangosta pois pyrkivän purjeveneen kimppuun. Alukset yrittivät ensin upotusta torpedoin ilman tulosta, minkä jälkeen Syöksy syöksyi purjealuksen keulan editse pudottaen syvyyspommin. Purjealus vaurioitui pahoin, minkä jälkeen torpedoveneet poistuivat paikalta ennen taistelukosketusta saattajina toimineisiin vartioveneisiin.[1]

Vinha, Syöksy ja kolmas torpedovene sekä kaksi vartiomoottorivenettä olivat 19. heinäkuuta väijymässä neljää venäläistä kuljetusalusta ja niiden varmistuksena olleita kahta muuta alusta Kolgalahden suulla. Saattuetta ei kohdattu, mutta seuraavana aamuna havaittiin venäläinen hävittäjä, joka avasi tulen veneitä kohti. Yksi kranaatti osui aivan Vinhan perän taakse irrottaen potkurin sekä peräsimen. Alus sai myös vuodon.[2]

Hävittäjän keskittäessä tulensa vaurioituneeseen alukseen Syöksy suoritti torpedohyökkäyksen hävittäjää vastaan. Torpedo ei osunut, mutta hävittäjän keskittyessä torpedon väistämiseen saatiin Vinha vietyä turvaan Söderskärin majakalle.[2]

Syöksy päällikkönään sotilasmestari Ovaskainen upotti elokuussa raivaaja Kirovin Suursaaren luona.

Vinha ja Syöksy olivat 2. syyskuuta partiomatkalla Koiviston eteläpuolella yllättäessään venäläisen kahden kuljetusaluksen saattueen. Hyökkäyksen lopulla Syöksy upotti torpedoimalla s/s Meeron.[3]

Syöksy osallistui syksyllä 1942 johtoveneenä panssaritykkivene Krasnoje Znamjan upotukseen Lavansaaren satamassa(kapteeniluutnantti Pirhonen/sotilasmestari Ovaskainen).

Syöksyn toinen potkuriakseli katkesi ja peräsin repesi irti lokakuussa 1942. Alus todettiin telakoitaessa jo liian huonokuntoiseksi enää torpedotehtäviin ja korjauksen jälkeen se siirrettiin Laatokalle muiden saman luokan alusten tavoin elokuussa 1943 ja aseistettiin yhdellä 20 mm:n tykillä ja kolmella miinalla.

Syöksy ja Nuoli tuotiin rauhan tulon jälkeen takaisin Suomeen ja telakoitiin Suomenlinnaan. Syöksy menestyneimpänä lajissaan oli varattu Sotamuseolle, mutta lopulta kävi niin, että molemmat veneet romutettiin yhdessä Iskun ja Sisun kanssa.

Syöksyn kanssa samaan luokkaan kuuluivat moottoritorpedoveneet Nuoli, Vinha ja Raju.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auvinen, Visa (toim.): Leijonalippu merellä, s. 59–60. Pori: EITA Oy, 1983. ISBN 951-95781-1-0.
  • Suomen laivasto 1918–1969. Helsinki: Meriupseeriyhdistys, 1968.
  • Peuranheimo, Orvo – Pirhonen, Jouko – Killinen, Kullervo: Laivat puuta, miehet rautaa – Moottoritorpedoveneiden taistelut Suomenlahdella 1941–1944. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1956.
  • Gardiner, Robert (toim.): Conway's All the Fighting Ships 1922–1946, s. 366. Lontoo: Conway Maritime Press, 2006. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laivat puuta, miehet rautaa s. 51–52
  2. a b Laivat puuta, miehet rautaa s. 57–58
  3. Laivat puuta, miehet rautaa s. 74–76