Moottoritorpedovene Raju

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moottoritorpedovene Raju
Alustyyppi Moottoritorpedovene
Miehistö 1 + 2 + 4
Telakka Porvoon Veneveistämö, Suomi
Valmistumisvuosi 1929
Käyttöönotto 1929
Poistettu käytöstä Törmäsi puomiin 16. toukokuuta 1943
Mitat
Uppouma 12 tonnia
Pituus 16,8 m
Leveys 3,4 m
Syväys 1,4 m
Nopeus 40 solmua
Voimanlähde
Koneisto Thornycroft-bensiinimoottorit + Olympia-risteilykone
Teho 2 x 375 hv + 1 x 60 hv
Aseistus
Aseistus 2 x 450 mm torpedoa
7,6 mm konekivääri; kaksi syvyyspommia

Moottoritorpedovene Raju (MTV 7) oli Suomen merivoimien moottoritorpedoven.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thornycroft-tyyppisen aluksen runko tilattiin Porvoon veneveistämöltä ja valmistuslisenssin myöntänyt Thornycroft toimitti pääkoneet, apu- eli risteilykone oli Vaasan Moottoritehdas Oy:n valmistama Olympia-moottori. Alustyypin torpedot oli sijoitettu perään, joten sen täytyi liikkua torpedoja nopeammin ampuessaan ne. Tämä ei ollut helppo tapa ahtailla vesillä.[1]

Palveluskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus otettiin käyttöön vuonna 1929.

Se lähetettiin syyskuussa 1942 Tammiosta Kotkaan korjauttamaan toiseen pääkoneeseensa tullutta vikaa, joka oli saatu väliaikaisesti kuntoon emälaivan verstaassa. Tällä matkalla pääkonetta käynnistettäessä syttyi avoimesta kaasuttajasta tulipalo, joka uhkasi tuhota koko aluksen. Torpedot ja syvyyspommit jouduttiin pudottamaan varmistettuina mereen, etteivät ne räjähtäisi, ja yksi mieskin jo määrättiin hyppäämään käskyn käyden mereen mukanaan pelastusrengas, etteivät kaikki kuolisi polttoainesäiliöiden räjähtäessä. Miehistö saitulen lopulta sammumaan riisuttuaan kaikki vaattensa ja tilkittyään konehuoneen ilmatiiviiksi tulen tukahduttamiseksi. Lähes alastomina ja kurjassa kunnossa miehet pääsivät takaisin Tammioon heikosti toimivan apukoneen voimin. Yhteysalus Pukkio hinasi kovaonnisen veneen Kotkaan telakoitavaksi, ja samalla matkalla sen aseet poistettiin. Aluksen ura moottoritorpedoveneenä oli päättynyt.

Raju ja sisarvene Vinha siirrettiin keväällä 1943 miinanlaskutehtäviin, koska niiden vanhat pääkoneet eivät enää kehittäneet torpedohyökkäyksiin tarvittavaa nopeutta. Tosin raskaiden saksalaismiinojen lastaaminen veneisiin oli vaarallista, mutta kokeilujen jälkeen aluksiin lastattiin kumpaankin kaksi miinaa.

Ensimmäinen tehtävä eli pohjamiinakenttä "Möykky" onnistui hyvin, mutta toiselta palattaessa "Raju" upposi 16. toukokuuta 1943 törmättyään ajelehtivaan puomiesteeseen Koiviston lähistöllä. Vene nostettiin, mutta todettiin korjauskelvottomaksi. Se romutettiin vielä saman vuoden aikana.

Rajun kanssa samaan luokkaan kuuluivat moottoritorpedoveneet Syöksy, Nuoli ja Vinha.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auvinen, Visa (toim.): Leijonalippu merellä. Pori: EITA Oy, 1983. ISBN 951-95781-1-0.
  • Suomen laivasto 1918-1969. Helsinki: Meriupseeriyhdistys, 1968.
  • Peuranheimo, Orvo - Pirhonen, Jouko - Killinen, Kullervo: Laivat puuta, miehet rautaa - Moottoritorpedoveneiden taistelut Suomenlahdella 1941-1944. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1956.
  • Gardiner, Robert (toim.): Conway's All the Fighting Ships 1922-1946. Lontoo: Conway Maritime Press, 2006. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Auvinen, Visa s. 59