Moottoripyöräpäiväkirja (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moottoripyöräpäiväkirja
Diarios de motocicleta
Ohjaaja Walter Salles
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Jorge Drexler
Gustavo Santaolalla
Kuvaaja Éric Gautier
Leikkaaja Daniel Rezende
Tuotantosuunnittelija Carlos Conti
Pukusuunnittelija Beatriz di Benedetto
Marisa Urruti
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Focus Features
Levittäjä Focus Features
Vudu
Ensi-ilta 15. tammikuuta 2004
Kesto 128 min
Alkuperäiskieli espanja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Moottoripyöräpäiväkirja (esp. Diarios de motocicleta) kertoo nuoren Ernesto ”Che” Guevara de la Sernan ja hänen ystävänsä Alberto Granadon matkasta Etelä-Amerikan halki 1950-luvulla. Nuorta Ernesto Guevaraa näyttelee Gael García Bernal ja Alberto Granadoa Rodrigo de la Serna, joka on äitinsä puolelta sukua Ernesto Guevaralle.

Elokuvan ohjasi brasilialainen Walter Salles ja käsikirjoituksesta vastasi puertoricolainen näytelmäkirjailija José Rivera, mutta elokuva perustuu Guevaran ja Granadon julkaisemiin matkapäiväkirjoihin (siksi elokuvan alkuperäinen nimi on monikossa). Elokuvan ensi-ilta oli Sundancen elokuvafestivaaleilla tammikuussa 2004.

Moottoripyöräpäiväkirja sai neljä ehdokkuutta Cannesin elokuvajuhlilla (Sundance Film Festival) 2004, mistä kolme johti palkintoon. Elokuva sai myös kaksi vuoden 2005 Oscar-palkintoehdokkuutta – paras musiikki ja paras sovitettu käsikirjoitus, joista uruguaylaisen Jorge Drexlerin sanoittama ja esittämä laulu ”Al otro lado del río” sai ensimmäisenä espanjankielisenä musiikkina Oscar-palkinnon.

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.