Montenegron romanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montenegron romanit
Väkiluku noin 20 000
Kielet romani, serbi, albania
Uskonnot islam

Montenegron romanit ovat Montenegrossa asuva romanivähemmistö. Vuoden 1991 väestönlaskennassa 3 282 henkilöä ilmoitti etniseksi taustakseen romanin, mutta todellisuudessa heitä arvioidaan olevan jopa 20 000. Montenegron romanit puhuvat romania, sekä serbiaa ja albaniaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta suurimmista etnisistä ryhmistä alueittain vuoden 2003 väestönlaskennan mukaan. Romanit kartalla ruskealla.

Montenegron historiallista romaniväestöä koskevia lähteitä on vähän. Niin sanotun vanhan Montenegron alueella eli ehkä vain 500 romania, mutta heidän määränsä valtion alueella lisääntyi Montenegron laajennettua vuodesta 1878 eteenpäin. Vanhan Montenegron romanit olivat ortodokseja ja he olivat hyvin sopeutuneita ympäröineeseen yhteiskuntaan. Vanha romaniväestö sulautui pitkälle muuhun väestöön 1900-luvun aikana, mutta esimerkiksi Barissa on edelleen heistä polveutuvia vanhojen tapojen mukaan eläviä romaneja. Suurin osa Montenegron nykyisestä romaniväestöstä on kuitenkin suhteellisen hiljattain muista Balkanin osista maahan tulleita.[1] Viimeisin suuri aalto heitä tuli Kosovon sodan yhteydessä pakolaisina. Monet romanit tulevat lisäksi Montenegroon vain jatkaakseen sieltä muualle Eurooppaan.[2] Kosovon sodan yhteydessä maahan tuli myös ashkaleja, jotka puhuvat äidinkielenään albaniaa. Heidän yhteytensä romaneihin ei ole selvä, mutta heidät luokitellaan usein yhteen.[3]

Montenegrossa on esiintynyt romanien vastaista mielialaa. Ehkä vakavin tapaus sattui vuonna 1995 Danilovgradissa. Tuolloin paikalliset raivostuivat 14-vuotiaan tytön raiskaustapauksesta, jonka epäiltynä oli kaksi romanimiestä. Romanit pakenivat Danilovgradista ja heidän asumuksensa poltettiin.[2] Nykyisin lähes 40 % romaneista on työttömiä ja monet heistä asuvat paikoissa, joissa ei ole esimerkiksi puhdasta vettä. Maailmanpankin mukaan noin puolet romaneista on myös köyhyysrajan alapuolella. Erityisen huono tilanne on epävirallisissa asumuksissa asuvilla yleensä Kosovosta kotoisin olevilla romaneilla.[3]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montenegron Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijän ottama kuva romanilapsista.

Romanit ovat jääneet varsin vähälle huomiolle Montenegrossa. Heillä on oma järjestönsä, mutta sen toiminta on ollut rajoittunutta. Romaninkielisiä kouluja tai sen tuntiopetusta ei ole.[2] Alle 10 % romanilapsista käy koulua ja koulua käyvätkin eristyvät usein muista yhteisen kielen puuttuessa.[3] Suurin osa Montenegrossa nykyisin asuvista romaneista on uskonnoltaan muslimeja[2] .

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Florian Bieber: Montenegro in Transition - Problems of Identity and Statehood. Nomos Verlagsgesellschaft Baden-Baden, 2003. ISBN 3-8329-0072-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bieber 2003, s. 176
  2. a b c d Bieber 2003, s. 177
  3. a b c Roma Minority Rights Group International. Viitattu 5.3.2012. (englanniksi)