Molvanîa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Molvanian lippu.
Maan kartta.

Molvanîa on kuvitteellinen valtio matkaoppaita parodioivan australialaisen Jet Lag -kirjasarjan ensimmäisessä osassa. Sitä kuvaillaan oppaassa Itä-Euroopan tienristeykseksi. Kirjan tyylissä on vaikutteita erityisesti Lonely Planet -matkaopassarjasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molvanîa joutui toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton alaisuuteen. 1982 Lutenblagin muurin murruttua ala-arvoisen rakentamisen seurauksena maa itsenäistyi. Suomen ei tarvinnut silloin tunnustaa Molvanîan itsenäisyyttä koska oli tunnistanut rakennusvirheet jo vuonna 1920. Ensimmäiset demokraattiset vaalit järjestettiin 1983. 1997 Molvanîa pyrki Euroopan unionin jäseneksi. Maa ei kuitenkaan saavuttanut täysjäsenyyttä, sillä se ei suostunut päästämään maahan biologisten aseiden tarkastajia. Molvanîa on kuitenkin Naton tarkkailijajäsen.

Maantieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molvanîa on sijoitettu Saksan, Ukrainan, Romanian ja Slovakian väliin. Maan pääkaupunki Lutenblag sijaitsee valtion Suuressa keskuslaaksossa maan keskiosassa. Molvanîan tärkeimmät vesireitit ovat kaksi jokea: Saksan puolelle laskeva Uzejoki ja maan eteläosassa virtaava Fitzulajoki. Epävirallisten tietojen mukaan valtio suunnittelee molempien jokien yhdistämistä alajuoksulta yläjuoksulle voimaloiden tarpeisiin. Maan kaakkoisosaa halkoo Postenwaljvuoristo.

Helpoin tapa matkustaa Molvanîaan on käyttää maan omaa lentoyhtiötä Aeromolvia. Yhtiön kalusto koostuu pääasiallisesti vanhoista B-717-lentokoneista.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan pääkaupunki on Lutenblag, muita suuria keskuksia ovat Svetranj, Vajana, Bardjov, eteläinen Gyrorik, Lublova, rajakaupunki Sasava, teollistunut Sjerezo ja kaivoskaupunki Jdzerbo.

Lutenblag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lutenblagia kuvaillaan pääkaupungiksi, jossa on ”vilkas yöelämä, paljon kulttuuritapahtumia ja melko luotettava sähkönjakelu”. Kaupunki on yksi Euroopan saastuneimpia, mutta vuoteen 2010 mennessä sähkötuotannossa on tarkoitus luopua ruskohiilestä ja siirtyä dieseliin.

Kaupunki sijaitsee keskeisellä paikalla Molvanîaa Uzejoen rannalla. Sen parhaita nähtävyyksiä ovat Kuninkaallinen palatsi, Vanha kaupunki ja keskeneräinen Pyhän Simeonin kirkko. Molvanian kuningaspari on taistellut kruunusta viimeiset 60 vuotta. Molvanîan ainoa autobahn sijaitsee Lutenblagin välittömässä läheisyydessä.Varojen puutteessa tie on toistaiseksi yksisuuntainen. Yöelämän haittapuolina voidaan mainita naisten yleinen ulkonaliikkumiskielto. Paikallisen valuutan vaihto pankeissa on ongelmallista koska suhde euroon on ääretön; paikallisella rahalla ei saa yhtään euroa ja yhdellä eurolla saa valtion kaikki rahat.

Autotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molvaniassa on yksi autotehdas joka sijaitsee Bardjovissa. Skumpta muistuttaa hieman Itäsaksalaista Trabantia. Siinä on kolmesylinterinen ja kolmetahtinen polttomoottori joka käyttää polttoaineenaan kerosiinia johon on lisätty öljyä voiteluaineeksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]