Mogolit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mogolit
Väkiluku Muutama tuhat
Merkittävät asuinalueet
 Afganistan
Kielet mogoli, dari, paštun
Uskonnot sunnalaisuus
Sukulaiskansat mongolit

Mogolit ovat Afganistanissa asuva länsimongolilaista mogolin kieltä puhuva kansa. Heidän esi-isiään ovat 1200-luvulla alueelle siirtyneet mongolivalloittajat, jotka ovat sekoittuneet paikallisväestöön. Antropologiselta tyypiltään he muistuttavat afgaaneja ja beludžeja. Mogolin kieli on vaihtumassa dariin. Vuoristossa asuvat mogolit harjoittavat paimentolaisuuteen perustuvaa karjanhoitoa, tasangolla asuvat maanviljelyä. Kulttuurissa on arkaaisia mongolilaisia piirteitä. Uskonto on sunnalainen islam.[1] Mogolien määräksi on arvioitu muutamia tuhansia[2].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongolialaisten kielten levinneisyyskartta, mogoli kartalla purppuralla.

Mogolit polveutuvat mongoleihin kuuluneista negüdereista, jotka asettuivat Sistanin provinssiin nykyisen Afganistanin ja Iranin rajalle noin vuonna 1270. Mogolien kaksi tunnettua klaaninimeä Burghut ja Arghun ovat olleet käytössä muualla vain niin sanotussa Sinisessä ordassa. Timur Lenk alisti negüderit vuonna 1383. 1500- ja 1600-luvun historiallisissa lähteissä heitä kuvaillaan paimentolaisiksi. Baburin tiedetään todenneen, että osa heistä puhui edelleen mongolin kieltä vielä hänen elinaikanaan. Vielä 1800-luvun alussa mogolit asuttivat yksinomaan vuoristolaaksoja Ghoratin provinsissa, mutta pataanien aiheuttaman paineen takia he muodostivat useita kyliä lähelle Heratia vuonna 1815 ja vuonna 1935 myös Maimanan ja Pol-e Khomrin lähistöille. Ghoratissa mogolit harjoittivat viljelyä keinokastelun avulla ja kesäisin he elivät jurtissa karjansa laiduntaessa niityillä niiden lannoittamista varten. Klaanijako burghuteihin ja arghuneihin muistettiin, mutta sillä ei ollut käytännön merkitystä. Heratin mogolit olivat vuokraviljelijöitä ja Pol-e Khomrin mogolit harjoittivat osittaista paimentoliasuutta. Vuonna 1954 mogolien määräksi arvioitiin useita tuhansia. Heratin mogolit säilyttivät kielensä pitkään, kun taas Ghoratissa kieli vaihtui dariin ja Pol-e Khomrissa pataaniin. Kuitenkin Heratissakin kieli oli 1900-luvulla jo rappeutunutta ja esimerkiksi kaikista numeroista viidestä ylöspäin käytettiin darin kielisiä nimityksiä. Afganistanin sodan vaikutuksia yhteisöön ja sen jälkeistä kehitystä ei tunneta kunnolla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Narody mira: istoriko-etnografitšeski spravotšnik, s. 305–306. Moskva: Sovetskaja entsiklopedija, 1988.
  2. Mogholi - A language of Afghanistan Ethnologue. Viitattu 23.7.2011. (englanniksi)
  3. Christopher P. Atwood: Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire, s. 359. Facts On File, 2004. ISBN 0-8160-4671-9. (englanniksi)
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.