Babur

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zahir-ud-din Mohammad Babur

Zahir-ud-din Mohammad Babur (14831530) (persiaksi: ظﮩیرالدین محمد بابر) oli turkkilais-mongolilais-persialainen hallitsija, joka perusti Intiaan mogulien dynastian. Hän oli Timurin ja Tšingis-kaanin jälkeläinen. [1]

Babur syntyi nykyisen Uzbekistanin alueella. Hän oli Ferganan paikallishallitsijan poika. Vaikka Baburin heimo oli syntyperältään mongoleita, se oli omaksunut turkkilaisen kulttuurin ja puhui turkkia ja persiaa kotikielinään. Isänsä kuoltua Babur nousi valtaistuimelle ja joutui heti torjumaan setiensä yritykset päästä valtaan. Vuonna 1498 hän hyökkäsi joukkoineen Samarkandiin ja valloittikin sen, mutta samaan aikaan kotona Ferganassa aateliston kapinallisjoukot kaappasivat vallan, ja Babur joutui palaamaan kotiin.

Baburin kaksikielisyyden ja poliittisesti sopivien naimakauppojen ansiosta hän sai joukkoihinsa useita eri kansallisuuksia edustavia sotilaista. Ratsuväen ja tuliaseiden takia hän oli täysin ylivoimainen intialaisten jousi- ja keihäsmiehiä vastaan. Babur joukkoineen valloitti ensin Kabulin, sitten Delhin sultanaatin, sieltä käsin Punjabin ja lopulta Pohjois-Intian kaikki tärkeimmät osat.

Tarinoiden mukaan Babur oli fyysisesti erittäin vahva, ja kantoi kahta miestä olkapäillään noustessan vuorenrinnettä ylös. Hän käytti runsaasti alkoholia ja hashista, mahdollisesti lievittääkseen monien sairauksiensa aiheuttamia kipuja. Baburilla oli kymmenen vaimoa ja ainakin kuusi lasta, joista tunnetuin oli seuraava suurmoguli Humayun. Legendojen lisäksi Baburin elämästä tiedetään hänen omien muistelmiensa kautta.

Babur on haudattu mausoleumiin puutarhansa keskelle Kabuliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bābur Britannica. Viitattu 3.7.2012.


Edeltäjä:
-
Mogulihallitsija
1526–1530
Seuraaja:
Humayun
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.