Mobile (Alabama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista kaupunkia. Mobile tarkoittaa myös esimerkiksi katosta riippuvaa taide-esinettä, jossa on liikkuvia osia.
Mobile
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Mobile

Koordinaatit: 30°41′40″N, 88°02′35″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alabama Alabama
Piirikunta Mobile
Hallinto
 – Pormestari Samuel Jones
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 412,9 km²
 – Josta vettä 107,6 km² (26,06 %)
Korkeus 3 m
Väkiluku (2005) 191 544
 – Väestötiheys 463,90 as./km²
 – Metropolialue 580 000
Aikavyöhyke UTC–6
(kesäaika UTC–5)
Lempinimi: The Port City, Azalea City, The City of Six Flags

Mobile on Yhdysvaltojen Alabaman osavaltion keskeisiä kaupunkeja ja merkittävin satama. Kaupunki sijaitsee Meksikonlahden pohjoisrannalla Mobilenlahdella. Kaupungin nimi juontaa juurensa paikalla asuneesta mobileintiaaniheimosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höyrylaivoja Mobilen satamassa.

Kaupunki perustettiin 1702, joskin jatkuvien Mobilejoen tulvien vuoksi sen sijaintia muutettiin vuonna 1711. Kaupunki oli osa Ranskan Louisianaa. Pariisin sopimuksella 1763 Mobile siirtyi brittien hallintoon. Muutos aiheutti kaoottisen tilanteen, ja ranskankreolilainen väestö muutti sankoin joukoin länteen nykyisten Mississippin ja Louisianan osavaltioiden alueille. Amerikan vallankumoussotien yhteydessä 1780 Mobilen saivat espanjalaiset ja pitivät sitä hallussaan vuoteen 1814. Sen jälkeen siitä tuli Yhdysvaltojen Meksikonlahden rannikon toiseksi suurin satama. Alkoi puuvillabuumi. Kauppa ja merenkulku vilkastuivat suuresti. Vuonna 1860 saapui virallisesti viimeinen orjalaiva Clotilda ilman kapteenia. Mukana tulleet afrikkalaiset rantautuivat ja ryhtyivät asuttamaan lähiympäristöä, jossa onnistuivat säilyttämään kielensä ja kulttuurinsa 1900-luvulle asti. Yhdysvaltain sisällissodan aikana Mobile oli strategisesti tärkeä satamakaupunki etelävaltioille ja sen lähistöllä käytiin Mobilenlahden taistelu vuonna 1864. Toisen maailmansodan jälkeen Mobileen rakennettiin Brookleyn lentotukikohta. Kaupungissa sijaitsee myös yliopisto University of South Alabama. Alue on kuuluisa ostereistaan ja katkaravuistaan, joskin näiden tuotanto on taantunut.

Elokuussa 2005 iski Hurrikaani Katrina alueelle. Mobile kärsi huomattavia vahinkoja, mutta säästyi täystuholta toisin kuin lännempänä sijaitsevat Biloxi, Gulfport ja New Orleans.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2000[1] väestönlaskennan mukaan Mobilen väkiluku on 198 915, esikaupungit mukaan lukien noin 550 000. Asukkaista ilmoitetaan olevan valkoihoisia 50,4 % ja tummaihoisia tai afroamerikkalaisia 46,3 %. Lasten osuus on 26,5 %. Virallisen köyhyysrajan alla on 21,2 prosenttia väestöstä.

Satelliittikuva Mobilesta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]