Mirko Cvetković

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mirko Cvetković
Мирко Цветковић
Serbian 9. pääministeri
Edeltäjä Vojislav Koštunica
Seuraaja Ivica Dačić
Serbian valtiovarainministeri
Edeltäjä Diana Dragutinović
Edeltäjä Mlađan Dinkić
Seuraaja Diana Dragutinović
Henkilötiedot
Syntynyt16. elokuuta 1950 (ikä 73)
Jugoslavian lippu Zaječar, Serbian KT, Jugoslavia (nykyään Serbia)
Ammatti ekonomisti
Puoliso Zorica Cvetković
Tiedot
Puolue Demokraattinen puolue
Uskonto ortodoksi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.srbija.gov.rs/vlada/predsednik.php

Mirko Cvetković (serb. Мирко Цветковић, s. 16. elokuuta 1950, Zaječar) on serbialainen taloustieteilijä ja Serbian entinen pääministeri vuosina 2008-2012.

Hän on suorittanut Belgradin yliopiston taloustieteen tiedekunnassa maisterin ja tohtorin tutkinnot.

Hän on työskennellyt kaivosinstituutissa kymmenen vuotta ja talousinstituutissa kuusi vuotta, sekä CES Meconissa konsulttina. 1980-luvulla hän oli Maailmanpankin konsultti projekteissa Pakistanissa, Intiassa ja Turkissa. Vuosina 1998–2001 hän oli kaivosinstituutin talouskonsulttina.

Tammikuusta 2001 Cvetković talouden ja yksityistämisen varaministerinä Zoran Đinđićin hallituksessa ja 2003–2004 yksityistämisviraston johtaja. Hän oli Vojislav Koštunicain hallituksen talousministeri toukokuusta 2007 heinäkuuhun 2008.

Kesäkuussa presidentti Boris Tadić nimitti Cvetkovićin hallituksenmuodostajaksi. Hän ei kuulu mihinkään puolueeseen, mutta sosiaalidemokraattien ja liberaalien euromyönteinen Za evropsku Srbiju tukee häntä.

Cvetković piti tärkeimpänä tehtävänään Euroopan unionin vakaus- ja assosiaatiosopimuksen ratifiointia ja Venäjän kanssa tehdyn energiasopimuksen vahvistamista. Hän ei myöskään hyväksy Kosovon yksipuolista itsenäiseksijulistautumista. Cvetković on ilmoittanut että Serbia anoo EU:n jäsenyyttä, vaikka lähestymissopimus ei tulisi täytäntöön.[1]

Cvetković on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta. Hän puhuu myös englantia.