Mieskuoro Laulu-Miehet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laulu-Miehet ry
Mieskuoro Laulu-Miehet - N26862 - hkm.HKMS000005-km0000n9c9.jpg
Perustettu 1914
Toimiala Mieskuoro
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Arto Helenius
Sivusto www.laulumiehet.fi

Taiteellinen johtaja Matti Hyökki

Mieskuoro Laulu-Miehet (LM) on suomalainen mieskuoro. Kuoron perusti keväällä 1914 joukko entisiä Ylioppilaskunnan Laulajien ja Suomen Laulun mieskuoron laulajia. Nykyisin kuorossa on noin 75 laulajaa, joihin kuuluu muun muassa pääkaupunkiseudulla toimivien akateemisten kuorojen entisiä jäseniä. Kuoroa on johtanut vuodesta 1998 lähtien professori Matti Hyökki.

Historiaa ja nykypäivän toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulu-Miehet esitti ensimmäisenä kuorona Jean Sibeliuksen Jääkärimarssin vuonna 1917 ja samoin ensimmäisenä V.A. Koskenniemen sanoittaman Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin vuonna 1940. Kuoron ohjelmistossa on ollut myös sinfoniaorkesterille ja mieskuorolle sävellettyjä teoksia, kuten Sibeliuksen Kullervo, jota Laulu-Miehet oli mukana esittämässä, kun teos säveltäjän kuoltua ensimmäisen kerran 1900-luvulla esitettiin 1958, sekä Dmitri Šostakovitšin 13. sinfonia Babi Jar.

Useat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sävellyksiään Laulu-Miehille, ja kuoro on puolestaan toteuttanut useita kymmeniä kantaesityksiä. Äänitteiden lisäksi Laulu-Miehet on julkaissut kolme suomalaisten mieskuorojen perusohjelmistoa sisältävää kirjaa Laulu-Miesten lauluja I-III sekä mm Leevi Madetojan mieskuorolle, baritonisolistille ja sinfoniaorkesterille säveltämän teoksen Aslak Smaukka.

Laulu-Miehiä ovat johtaneet mm. Heikki Klemetti, Martti Turunen, Erkki Forss, Heikki Saari, Sakari Hildén, Urpo Rauhala, Ensti Pohjola ja Matti Hyökki. Kuoro harjoittelee omassa salissaan Laulu-Miesten talossa Helsingissä.

Laulu-Miehet konsertoi säännöllisesti kotikaupungissaan Helsingissä ja suuntaa syksyisin ja keväisin kiertueille eri puolille Suomea. Laulu-Miesten Perinteiset Joulukonsertit sekä Vapun alla järjestettävä Varaslähtö Vappuun -konsertti ovat muodostuneet näkyväksi osaksi pääkaupunkiseudun konserttitarjontaa. Laulu-Miehet on konsertoinut kotimaan lisäksi mm Bulgariassa, Puolassa, Itävallassa, Unkarissa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Thaimaassa, Espanjassa ja Japanissa.

Laulu-Miehet on harjoitellut pienryhmissä läpi Korona-pandemia ajan ja on valmis palaamaan estradeille syksyllä 2021.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulu-Miehet on taltioinut ohjelmistoaan useille äänitteille. Laajasta ohjelmistosta julkaistiin kokoelma Keinutan kaikua vuonna 2001. Kuoron hengellistä ohjelmistoa sisältävä tallenne Särkyneille julkaistiin vuonna 2003. Taneli Kuusiston ja Ilkka Kuusiston mieskuoromusiikkia sisältävä Kuusisto julkaistiin kuoron 95-vuotisjuhlakonsertissa vuonna 2009. Laulu-Miesten Joulu -äänite julkaistiin vuonna 2010 ja Laulu-Miesten uusi joululevy Joulu saapuu vuonna 2013. Parhaillaan LM taltioi Eino Linnalan mieskuorotuotantoa yhteistyössä Yleisradion (YLE) kanssa kolmen levyn sarjana. Sarjan ensimmäinen levy Eino Linnala Mieskuorolaulut osa 1 ilmestyi vuonna 2012 ja osa 2 syksyllä 2014. Laulu-Miehet julkaisi myös koko Eino Linnalan mieskuorotuotannon sisältävän nuottikirjan syksyllä 2014. Kaikkiaan seitsemänkymmentä teosta käsittävä kokonaiseditio oli osa vuonna 2014 vietettävää Laulu-Miehet 100 Vuotta -juhlintaa. Kuoro julkaisi Suomi 100 kunniaksi albumillisen Suomalaisia mieskuoroteoksia aina Finlandia Hymnin acapella ja orkesteriversioista lähtien. Vuodesta 2018 Laulu-Miehet on työskennellyt Suomenruotsalaisten "Erkkien" Erkki Melartinin sekä Erik Fordellin keskeisten mieskuoroteosten julkaisemiseksi. Koronapandemia on hidastanut hanketta, mutta työ etenee määrätietoisesti.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]