Michael I. Saaristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Michael (Mikko) Ilmari Saaristo (1. syyskuuta 1938 Viipuri27. huhtikuuta 2008 Turku) oli suomalainen biologi.

Mikko Saaristosta tuli ylioppilas Tampereen lyseosta vuonna 1960. Hän opiskeli Turun yliopistossa biologiaa ja valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1968 ja lisensiaatiksi 1972. Hänen väitöskirjansa vuodelta 1977 käsitteli hämähäkkieläinten fysiologiaa.

Saaristo sai dosentin nimityksen Turun yliopistoon 1979, jossa hän työskenteli lähes koko työuransa. Viime aikoina hän oli museonhoitaja. Eräässä vaiheessa Saaristo toimi Suomen Akatemian tutkimusassistenttina ja uransa alussa Turun lyseon biologian opettajana.

Saaristo tutki hämähäkkejä, erityisesti riippuhämähäkkejä (heimo Linyphiidae). Hän julkaisi yli 60 artikkelia hämähäkeistä. Hyönteisistä hän julkaisi 9 artikkelia päivänkorennoista ja viisi artikkelia muurahaisista. Saaristo kuvaili tieteelle uusina noin 70 hämähäkkisukua ja 135 -lajia.

Saaristo kävi tutkimusmatkoilla muun muassa Seychelleillä, Sri Lankassa, Kiinassa ja Kazakstanissa. Hänet kutsuttiin kansainvälisen hämähäkkitutkijain seuran (International Society of Arachnology) kunniajäseneksi.

Mikko Saaristo tarkkaili myös lintuja ja perhosia. Hän oli myös innokas vapaa-ajan kalastaja. Hän oli erinomainen piirtäjä, joka käytti taitoaan kuvittamalla omia ja myös muiden artikkeleita. Saaristo oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta.

Kirjoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Revision of the Finnish species of the genus Caenis Steph. (Ephemeroptera). Ann. Entomol. Fennici 32. (1966).
  • Revision of the genus Maro O. P.-Cambridge (Araneae, Linyphiidae). Ann. Zool. Fennici 8. (1971).
  • Secondary genital organs in the taxonomy of Lepthyphantinae (Araneae, Linyphiidae). - Reports, Dept. Zool., Univ. Turku. 6: 1 - 16. (1977).
  • A new subfamily of linyphiid spiders based on a new genus created for the keyserlingi-group of the genus Lepthyphanthes (Aranei: Linyphiidae). Arthropoda Selecta 16. (2007).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koponen, Seppo 2008: Michael I. Saaristo (1938-2008). Luonnon Tutkija 2/2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]