Metro (lehti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metro
Metro-lehden logo.svg
Lehtityyppi kaupunkilehti
Kustantaja Sanoma Media Finland
Julkaisija Sanoma Media Finland
Levikki 319 000
Perustettu 1995
Lakkautettu 2016
(Suomessa)[1]
Päätoimittaja Kaius Niemi
Sitoutuneisuus sitoutumaton
Kotipaikkakunta Helsinki (Lontoo)
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloidi
Ilmestymistiheys ma-pe
Kieli suomi
Kotisivu www.metro.fi

Metro on ruotsalaisen mediayhtiö Metro Internationalin julkaisema kansainvälinen ja paikallisella kielellä ilmestyvä kaupunkilehti. Lehti perustettiin Tukholmassa vuonna 1995. Pääkonttori siirrettiin Lontooseen vuonna 1998 ja nykyisin johto löytyy Luxemburgista. Lehti on ilmestynyt Suomessa pääkaupunkiseudulla vuodesta 1999 alkaen.

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Osakeyhtiö (nykyinen Sanoma Media Finland) osti Suomen Metro-lehden liiketoiminnot Metro International S.A:lta. Metro siirtyi Sanoman omistukseen 1. syyskuuta 2006. Samaan konserniin kuului jo ennestään Uutislehti 100. Uutislehti 100 ja Metro jatkoivat aluksi ilmestymistään rinnakkain profiloituen hieman eri kohderyhmiin ja jakelualueisiin.[2] Myöhemmin Uutislehti 100 lakkautettiin ja muutamia sen osastoja, kuten suosittu tekstiviestipalsta, siirrettiin Metroon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metro-konseptin loi ruotsalainen mediayhtiö Modern Times Group. Ensimmäinen Metro-lehti näki päivänvalon Tukholmassa helmikuussa 1995. Metro irrottautui Modern Times Groupista omaksi yhtiökseen Metro International S.A:ksi elokuussa 2000 ja se on listattu Tukholman pörssiin. Metro laajenee voimakkaasti uusille markkinoille ja on maailman suurin ja nopeimmin kasvava kansainvälinen kaupunkilehti. Tällä hetkellä Metro ilmestyy 21 maassa ja yli 100 suurkaupungissa. Lukijoita on päivittäin yli 21 miljoonaa.

Metro-lehti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metro-lehdellä on arkisin 319 000 lukijaa.[3] Lehden painaminen tapahtuu aamuyöllä, joten viime hetken uutiset pääsevät mukaan aamun lehteen.

Tällä hetkellä Metro on pääkaupunkiseudulla toiseksi luetuin vähintään viisi päivää viikossa ilmestyvä lehti ja luetuin viisipäiväinen kaupunkilehti.[3] Valtakunnallisesti Metro on viidenneksi luetuin lehti.[3]

Lehden aihealueet kattavat Suomen ja muun maailman keskeiset tapahtumat. Myös tuoreimmat urheilu-, kulttuuri- ja viihdeuutiset löytyvät Metrosta. Lehdestä löytää asumiseen, sisustamiseen, autoihin, muotiin, harrastuksiin, matkustamiseen, tietotekniikkaan ja kodinelektroniikkaan, vapaa-aikaan, viihteeseen sekä työpaikkoihin ja koulutukseen liittyvää sisältöä.

Noin puolet lehdistä jaetaan joukkoliikennevälineiden kautta. Lehden saa myös käsijakelijoilta ja telineistä muun muassa kauppakeskuksissa, yritysten toimistorakennuksissa, businessparkeissa, oppilaitoksissa, kahviloissa ja lounasravintoloissa.

Metron viikkoliitteen, Metro Liven, ensimmäinen numero ilmestyi perjantaina 7. syyskuuta 2007. Siinä missä kantalehti kertoo uutiset, Metro Live keskittyi viikonloppuun. Se ilmoitti olevansa manuaali viikonlopun viettoon sekä katsaus ihmisiin ja ilmiöihin.

Metro Liven yhteydessä toimi jäsenklubi Club Metro, jonka tehtävänä oli tarjota Metron lukijoille viikoittain vaihtuvia jäsenetuja- ja tarjouksia.

16. marraskuuta 2016 Metron nimeksi tuli HS Metro, joka korvasi samalla myös HS Mestan.[1]

Suomen levikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metro ilmestyi Suomessa 14 kaupungissa:

Suunnitteilla:

Metro maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maat, joissa Metro ilmestyy (merkitty vihreällä)[4][5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]