Metateesi
Metateesi on bimolekulaarinen prosessi, jossa kaksi reagoivaa yhdistettä vaihtavat sidoksia.[1] Metateesi tarkoittaa paikanvaihtamista. Havainnollistettu esimerkki metateesista:
- AB + CD → AD + CB
Reaktiotuotteiden väliset sidokset ovat samankaltaiset kuin lähtöaineiden.[1] Reagoivat aineet voivat olla ionisidoksellisia tai kovalenttisidoksellisia.
Reaktiotyypit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Neutraloituminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Neutraloituminen (neutralisaatio) on tavanomainen esimerkki metateesista. Reaktiossa happo ja emäs reagoivat ja reaktiotuotteina ovat suola ja vesi. Esimerkiksi:
Vesiliuosten metateesi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kahden epäorgaanisten suolojen välillä voi tapahtua metateesi. Reaktiotuotteista toinen ei ole liuennut veteen. Esimerkiksi:
Hapot ja karbonaatit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eräs metateesin alatyyppi on reaktio, jossa happo ja karbonaatti regoivat keskenään. Reaktiotuotteina syntyy aina suolaa, vettä ja hiilidioksidia. Esimerkiksi:
- CH3COOH (aq) + NaHCO3(s) → CH3COONa(aq) + CO2(g) + H2O(l)
Alkeenien metateesi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Alkeenien metateesi on katalyyttinen reaktio, jossa alkeenien puolet vaihtavat paikkaa. Alkeenien metateesi tapahtuu siten, että katalyytti (esimerkiksi Grubbsin katalyytti) asettuu hiilihiili-kaksoissidoksen väliin "halkaisten" sen. Haljennut kakoissidos muodostaa uusia tuotteita samalla tavoin halkaistujen kaksoissidosten kanssa. esimerkiksi 2-buteeni + 3-hekseeni ←→ 2-penteeni. alkeenien metateesi on tasapainoreaktio.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b Metathesis IUPAC GoldBook. Viitattu 13.7.2013. (englanniksi)