Merirannikki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Merirannikit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merirannikki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Esikkokasvit Primulaceae
Alaheimo: Myrsinoideae
Suku: Alvet Lysimachia
Laji: maritima
Kaksiosainen nimi

Lysimachia maritima
(L.) Galasso, Banfi & Soldano

Synonyymit
  • Glaux maritima L.
Katso myös

  Merirannikki Wikispeciesissä
  Merirannikki Commonsissa

Merirannikki[2] tai pelkkä rannikki (Lysimachia maritima) on pienikokoinen, monivuotinen, ruohovartinen kasvi. Se kuuluu alpien sukuun ja esikkokasvien (Primulaceae) heimoon[2].

Merirannikki on 5–15 senttimetriä korkea kasvi, jota tavataan Suomessa rannikolla Suomenlahdelta Pohjanlahden perukoille meriveden huuhtelemilla rantaniityillä, kivien lomassa ja sorarannoilla.[3] Se muodostaa joskus runsaita kasvustoja. Se kukkii kesäheinäkuussa.

Merirannikki kasvaa Pohjois- ja Länsi-Euroopassa Itämeren, Vienanmeren, Pohjanmeren, Atlantin ja läntisen Välimeren rannikoilla. Keski-Euroopasta itään sitä esiintyy sisämaassa läpi Aasian lauhkealla vyöhykkeellä ja myös etelämpänä vuoristoissa sekä Tyynenmeren rannikolla ja Japanissa. Pohjois-Amerikassa sitä on länsi- ja itärannikoilla sekä Hudsoninlahden eteläosassa, mantereen länsiosassa myös laajalti sisämaassa. Suomessa se kasvaa yleisenä koko merenrannikon pituudelta.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lysimachia maritima IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Merirannikki – Lysimachia maritima Laji.fi. Viitattu 21.11.2020.
  3. Den virtuella floran
  4. Anderberg, Arne: Glaux maritima (levinneisyyskartta) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.8.2008. (ruotsiksi)
  5. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2016: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Merirannikki Lysimachia maritima) 2017. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo. Viitattu 23.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.