Merirannikki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merirannikki
Glaux maritima habitus.jpeg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Esikkokasvit Primulaceae
Alaheimo: Myrsinoideae
Suku: Merirannikit Glaux
Laji: maritima
Kaksiosainen nimi
Glaux maritima
L.
Synonyymit
  • Lysimachia maritima (L.) Galasso, Banfi & Soldano
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Merirannikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Merirannikki Commonsissa

Merirannikki tai pelkkä rannikki (Glaux maritima) on pienikokoinen, monivuotinen, ruohovartinen kasvi. Se on sukunsa ainoa laji. Suku lasketaan kuuluvaksi esikkokasvien (Primulaceae) tai myrsinekasvien (Myrsinaceae) heimoon.

Merirannikki on 5–15 senttimetriä korkea kasvi, jota tavataan Suomessa rannikolla Suomenlahdelta Pohjanlahden perukoille meriveden huuhtelemilla rantaniityillä, kivien lomassa ja sorarannoilla.[2] Se muodostaa joskus runsaita kasvustoja. Se kukkii kesäheinäkuussa.

Merirannikki kasvaa Pohjois- ja Länsi-Euroopassa Itämeren, Vienanmeren, Pohjanmeren, Atlantin ja läntisen Välimeren rannikoilla. Keski-Euroopasta itään sitä esiintyy sisämaassa läpi Aasian lauhkealla vyöhykkeellä ja myös etelämpänä vuoristoissa sekä Tyynenmeren rannikolla ja Japanissa. Pohjois-Amerikassa sitä on länsi- ja itärannikoilla sekä Hudsoninlahden eteläosassa, mantereen länsiosassa myös laajalti sisämaassa. Suomessa se kasvaa yleisenä koko merenrannikon pituudelta.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Glaux maritima IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Virtuella floran
  3. Anderberg, Arne: Glaux maritima (levinneisyyskartta) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.8.2008. (ruotsiksi)
  4. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2016: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Merirannikki Lysimachia maritima) 2017. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo. Viitattu 23.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.