Meidän Mirri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meidän Mirri
Katie the Kitten
Meidän Mirri.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Byron ja Kathryn Jackson
Kuvittaja Alice ja Martin Provensen
Kieli englanti
Genre lastenkirjallisuus
Julkaistu 1952
Suomennos
Suomentaja Lea Karvonen
Kustantaja Tammi
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 24
ISBN 951-30-0010-9
Sarja: Tammen kultaiset kirjat 1
Seuraava Pörri, pieni ankanpoika
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Meidän Mirri on alun perin vuonna 1952 julkaistu Tammen kultaiset kirjat -lastenkirjasarjan ensimmäinen osa, josta on tullut erittäin suosittu. Tästä Kathryn ja Byron Jacksonin kirjoittamasta sekä Alice ja Martin Provensenin kuvittamasta tarinasta on vuonna 2006 otettu Suomessa jo 13. painos. Kirjan suomentajaksi on merkitty Lea Karvonen.[1] Karvonen on kuitenkin vain Tammen käyttämä nimimerkki, jonka takana toimi usea eri henkilö. Kirjan todellinen suomentaja ei siis ole tiedossa.[2] Alkuperäinen englanninkielinen Katie the Kitten -kirja julkaistiin jo vuonna 1949, Little Golden Books -lastenkirjasarjassa.[3]

Kathryn ja Byron Jacksonin teoksiin kuuluu myös mm. Tammen kultaiset kirjat -sarjan 17. kirja, Hiekkarannalla. Kathryn Jacksonin käsialaa on myös esimerkiksi sarjan 147. kirja, Luiseva puiseva leijona. Byron Jackson on kirjoittanut puolestaan muun muassa sarjan kolmannen kirjan Pikku Viu Viu. Alice ja Martin Provensen ovat kuvittaneet useita muitakin Tammen kultaisia kirjoja.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja keskittyy kuvaamaan pienen kissanpennun elämää yhden lyhyen valveillaolohetken aikana. Tarinan kahdellatoista sivulla on kullakin yksi kuva, johon liittyy yleensä noin kaksi riviä tekstiä. Koko tarina on kerrottu preesensissä.

Kirjan ensimmäisellä sivulla esitellään kirjan päähenkilö, meidän Mirri, joka nukkuu vanhassa hatussa eteisen lattialla. Seuraavilla sivulla Mirri herää, kiipeää tuolille ja huitaisee ilmassa surisevia kärpäsiä. Tämän jälkeen Mirri menee keittiöön, jossa se säikäyttää koiran, mutta joutuu itse pienen hiiren säikäyttämäksi ja pakenee ulos.

Myös ulkona Mirri kohtaa monia seikkailuja. Piilouduttuaan pensaan alle se havaitsee sammakon, jota se lähtee jahtaamaan. Saalistus kuitenkin päättyy epäonnisesti. Haisteltuaan kukkasia Mirri yrittää myös kiivetä puussa olevaan linnunpesään, pyydystää mehiläisen sekä oman häntänsä. Pudottuaan penkiltä vesisankoon ja kuivattuaan itsensä Mirri pyytää naukuen ruoakseen maitoa, jonka se litkii taitavasti. Tarina päättyy onnellisesti, kun maidon juotuaan Mirri nukahtaa uudelleen hattuun.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen Kirjakauppa: Meidän Mirri suomalainen.com. Viitattu 14.8.2007.
  2. iGS-toimitus: Keitä kirjallisia kääntäjiä on "Suomentanut Lea Karvonen" -salanimen takana? Kysy mitä vain. 2005. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 8.6.2009.
  3. a b Byron ja Kathryn Jackson (teksti), Alice ja Martin Provensen (kuvat): Meidän Mirri. Tammen kultaiset kirjat 1. Hämeenlinna: Tammi, 2006. ISBN 951-30-0010-9.
  4. Kustannusosakeyhtiö Tammi: Satutammi - Näyttely Tammen kultaisista kirjoista Leikkilinnassa WeeGee-talossa 13.10. 2006 - 1.10. 2007 lastenparhaatkirjat.net. 6.11.2006. Viitattu 14.8.2007.