Međimurjenkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Međimurjenkoira
Mali medjimurski pas.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Kroatia
Rodun syntyaika 1900-1910
Alkuperäinen käyttö pihan vartiointi, tuholaisten torjunta
Nykyinen käyttö vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä Mali međimurski pas, Međi
FCI-luokitus ei;
HKS: ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
Ulkonäkö
Säkäkorkeus maksimi 30 cm
Väritys tricolor, mustavalkoinen, harmaankirjava, soopeli

Međimurjenkoira (Mali međimurski pas) eli međi on kroatialainen koirarotu. Sillä ei ole FCI:n tunnustusta, mutta se on kotimaansa kansallisen kennelliiton Hrvatski Kinoloski Savez hyväksymä. Rodun nimessä esiintyvä đ-kirjain tulee lausua kuin sen tilalla olisi dj-kirjainyhdistelmä.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Međimurjenkoira kuuluu fenotyypiltään pieniin susimaisiin koiriin. Se muistuttaa pystyine korvineen hieman länsigöötanmaanpystykorvaa ja welsh corgia, mutta on piirteiltään näitä selvästi maatiaismaisempi. Sen maksimisäkäkorkeus on 30 cm ja rungon pituus on yhden kolmaosan säkäkorkeutta suurempi. Karvapeite on suora, jäykkä ja keskipitkä tai lyhyt. Väritys vaihtelee, mutta suosituimpiin kuuluvat tricolor (musta-ruskea-valkoinen), mustavalkoinen ja harmaankirjava. Raajat ovat voimakkaat, suorat ja lyhyet ja käpälät pyöreät. Häntä on keskipitkä.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotua on kasvatettu yli 100 vuoden ajan Međimurjen alueella ja muissa osissa Luoteis-Kroatiaa. Sitä on kasvatettu perinteisesti maaseudulla, jossa sitä käytetään pihavahtina ja tuholaiseläinten torjujana. Sitä pidetään kuitenkin nykyisin myös kaupungissa, ja pienen kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin urbaaneihin olosuhteisiin.

Kroatian Kennelliitto tunnusti međimurjenkoiran kroatialaiseksi roduksi vuonna 2010, ja se esiteltiin julkisesti ensi kerran "pieni međimurjelainen koira" -esityksessä Zagrebin kansainvälisessä koiranäyttelyssä samana vuonna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Skok, Damir. "Mali međimurski pas – međi". Hrvatski veterinarski vjesnik. Zagreb, 19/2011
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: hr:Mali međimurski pas - međi