Posavinanajokoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Posavinanajokoira
Posavac Hound aka Posavski Gonič.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Kroatia
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Muita nimityksiä Posavski Gonič, Posawski Gonici, Posavatz Hound, Posavazin koira
FCI-luokitus ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
alaryhmä 1.2 Keskikokoiset ajavat koirat
#154
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 46–58 cm
Väritys kaikki punertavan vehnänvärin sävyt ja valkoiset merkit

Posavinanajokoira (Posavski Gonič) on Kroatiasta kotoisin oleva koirarotu. Posavinanajokoiran nimi on johdettu sen kotiseudusta, joka on leveä Savan jokilaakso eli Posavinan laakso Zagrebin kaakkoispuolella. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 6.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melko vankkarakenteinen koirarotu, mutta ei normaalia vankempi koira. Selkä on pitkä. Pää on kapea ja noin 20–24 cm pitkä. Silmät ovat suuret ja väriltään tummat. Silmistä tulisi korostua lempeä ilme. Korvat ovat ohuet ja riippuvat. Karva on pinnanmyötäistä, pituudeltaan noin 2–3 cm pitkää. Posavinanajokoiran väreiksi sallitaan kaikki punertavan vehnänvärin sävyt. Valkoinen merkki voi olla esimerkiksi päässä, kaulassa, vatsan alla ja hännänpäässä. Valkoista väriä ei saa olla yli kolmasosaa kokonaisvärityksestä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posavinanajokoira on erittäin kestävä ja hyvä metsästäjä, erityisesti se on jäniksen ja ketun metsästäjä. Rotu on myös hyvä jäljestäjä. Luonteeltaan se on hyvin vilkas ja oppivainen. Posavinanajokoira on myös todella hyväluonteinen ja kiintyy helposti omistajaansa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posavinanajokoira on ikivanha rotu. Sen olemassaolosta on todisteita 1400-luvulta. Rotu oli hyvin arvossa pidetty niin Kroatissa kuin lähialueillakin. Ensimmäisen kerran posavinanajokoira nähtiin näyttelyssä vuonna 1924.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]