Matto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo lattiatekstiilistä. Japanilaisesta kaupungista katso Mattō.
Räsymatto.

Matto on lattialle levitettävä sisustus- ja käyttötekstiili, joka valmistetaan kutomalla tai solmimalla. Mattojen materiaali vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Asuinrakennuksissa maton perinteisenä tehtävänä on estää lämmön johtuminen lattiarakenteesta asukkaiden jalkateriin. Mattoja käytetään kuitenkin myös kengänpohjien puhdistamiseen (kynnysmatto) ja nimityksenä mattomaisille lattianpäällysteille, kuten suuren kulutuksen tilojen tai märkätilojen linoleumi- ja muovimatoille. Kokolattiamatto on koko huoneen lattia-alan peittävä kiinteästi asennettu matto, mikä on perinteisen maton ja lattiapäällysteen välimaastossa.

Suomessa on kudottu perinteisesti räsymattoja. Räsykuteita voi leikata itse esimerkiksi vanhoista käyttötekstiileistä tai hankkia valmista, tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista leikattua trikoo- tai kangaskudetta.

Käsin solmitut itämaiset matot ovat hyvin arvokkaita, ja niiden hinta riippuu yleensä solmujen tiheydestä, valmistustekniikasta ja materiaaleista. Kuviollisia mattoja voidaan valmistaa myös erilaisilla pujottelutekniikoilla, kuten kelim-matot.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matto.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.