Matthew Bellamy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matthew Bellamy
Matt Bellamy vuonna 2009
Matt Bellamy vuonna 2009
Henkilötiedot
Syntynyt9. kesäkuuta 1978 (ikä 46)
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1992
Tyylilajit vaihtoehtorock
progressiivinen rock
space rock
Soittimet laulu, kitara, koskettimet, piano
Yhtyeet Muse
Levy-yhtiöt Warner Brothers Records, Mushroom Records UK
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Matthew ”Matt” James Bellamy (s. 9. kesäkuuta 1978 Cambridge, Englanti) on Muse-yhtyeen solisti, kitaristi, pianisti ja lauluntekijä. Hän asui aiemmin Italiassa. Bellamy laulaa tavallista korkeammalta niin sanotusti falsetissa, mikä häntä tutkineen lääkärin mukaan johtuu tavallista pienemmistä äänihuulista. Bellamy pitää kiinni mystisestä ja salaperäisestä asemastaan Musen keulakuvana. Mies on itse kertonut, ettei tajua sitä, kuinka kaikista asioista kerrottaan tuntemattomille. Bellamy tunnetaan energisestä live-esiintymisestään. Bellamy aloitti kitaran soiton 14-vuotiaana ja on myös erittäin taitava pianisti. Hän on yksi pelattavista hahmoista Guitar Hero 5 -videopelissä. Hän on myös erittäin kiinnostunut georgismista, filosofisesta suuntauksesta, jonka mukaan ihminen ei voi omistaa maata vaan se kuuluu ihmisyhteisölle tasapuolisesti.

Varhaiset vuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bellamy syntyi Cambridgessa, Englannissa. Hänen isänsä George Bellamy oli 1960-luvulla englantilaisen rock-yhtyeen The Tornadosin kitaristi. Kyseinen yhtye oli ensimmäinen brittiyhtye, joka sai kappaleensa listaykköseksi Yhdysvalloissa. Bellamyn äiti Marilyn muutti Irlannista Englantiin 1970-luvulla. Bellamylla on yksi vanhempi veli, Paul.

80-luvun puolivälissä perhe muutti Dawlishiin, Devoniin, jossa Matthew kävi Westcliffin alakoulua. Hiukan myöhemmin perhe muutti Teignmouthiin, joka sijaitsee myös Devonissa. Siellä Matthew kävi ensin Teignmouthin yläkoulua ja myöhemmin Exeterin lukiota. Kun Matthew’n vanhemmat erosivat, hän muutti asumaan isoäitinsä luo.

Muse perustettiin Teignmouthissa vuonna 1994 nimellä Rocket Baby Dolls. Yhtye voitti bändikilpailun, mikä johti siihen, että jäsenet ottivat bändinsä vakavammin. Rocket Baby Dolls sai astetta ammattimaisemman nimen, Muse. Bändin jäsenet ovat Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme (basisti ja taustalaulaja) sekä Dominic Howard (rummut ja perkussiot). Heillä on myös virallinen keikkamuusikko, Morgan Nicholls, joka soittaa bassoa, kitaraa ja koskettimia live-esiintymisissä. Yhtye on julkaissut kahdeksan studioalbumia: Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006), The Resistance (2009), The 2nd Law (2012), Drones (2015) ja Simulation Theory (2018) sekä kolme livealbumia. Muse on käynyt Suomessa usean kerran. Bändi on tunnettu näyttävästä ja visuaalisesta live-esiintymisestään, josta se on myös useasti palkittu.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bellamy oli kihloissa kliinisen psykologian tohtorina milanolaisessa sairaalassa työskentelevän Gaia Pollonin kanssa. He erosivat vuoden 2009 lopulla. Keväästä 2010 alkaen Bellamy seurusteli amerikkalaisen näyttelijän Kate Hudsonin kanssa. He kihlautuivat huhtikuussa 2011, ja saman vuoden heinäkuussa pariskunnalle syntyi poika.[1] Bellamy ja Hudson erosivat joulukuussa 2014. Bellamy aloitti seurustelun malli Elle Evansin kanssa vuonna 2015 ja naimisiin he menivät elokuussa 2019. He saivat yhdessä tyttären vuoden 2020 kesäkuussa.lähde?

  1. Rokkari sai pojan 11.7.2011. Ylex. Viitattu 11.7.2011.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.