Mati Unt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mati Unt

Mati Unt (1. tammikuuta 194422. elokuuta 2005) oli virolainen kirjailija, esseisti ja teatteriohjaaja. Hän opiskeli kirjallisuutta ja journalismia Tarton yliopistossa ja sai mainetta jo 19-vuotiaana ensimmäisellä kirjallaan Hüvasti, kollane kass (”Hyvästi, keltainen kissa”). Untin toinen julkaisu, J. D. Salingerin nuorisokuvauksesta Sieppari ruispellossa vaikutteita saanut pienoisromaani Velka, aiheutti ilmestyessään omaperäisyydellään ja teeskentelemättömyydellään skandaalin Neuvostoliiton alaisessa Virossa.

Vuonna 1970 ilmestynyt Murha hotellissa on eristyneessä hotellissa tapahtuva kafkamainen, unenomainen trilleri, jossa Untin myöhemmälle tuotannolle ominainen kokeellisuus on jo täysin esillä.

Kuunpimennys vuodelta 1984 kertoo päiväkirjamuodossa nuoren, täysin miehelleen omistautuneen ja tämän kautta elävän naisen kokemuksista ja ajatuksista. Loppua kohti naisen ulkoinen ja sisäinen maailma kietoutuvat yhä erottamattomammin toisiinsa. Kuunpimennykseen sisältyy samankaltaisia, surrealismiiin viittaavia tyylillisiä piirteitä, kuin sen alussa lainatun Julio Cortázarin teoksiin. Kuunpimennys on esitetty Suomessa myös näytelmäversiona.

Samana vuonna ilmestynyt Niin kerrotaan on kokoelma viidentoista eri henkilön puheenvuoroja, jotka koskevat kirjan alussa tapahtunutta merkillistä taksimatkaa. Näiden puheenvuorojen kautta teos käsittelee juorujen ja valheiden syntymistä toisistaan täysin irrallisten ihmisten muodostamassa maailmassa.

Untin pääteoksena pidetään usein vuonna 1979 ilmestynyttä Syystanssia. Teos kertoo katkelmallisesti ja näkökulmaa vaihdellen kuuden eri henkilön oudoista, hauskoista ja surullisista ihmiskohtaloista Tallinnan lähiöissä. Veiko Õunpuu ohjasi vuonna 2007 kirjaan löyhästi perustuvan samannimisen elokuvan, joka otettiin maailmanlaajuisesti hyvin vastaan.[1][2]

Mati Unt on haudattu Metsakalmistun hautausmaalle Tallinnaan. Vuonna 2008 ilmestyi Virossa Untia käsittelevä 368-sivuinen muistelmakirja Undi-jutud: mälestusi Mati Undist.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Velka" (Völg, 1964) Pienoisromaani. Teoksessa Suomenlahden takaa - Viron uutta proosaa. WSOY, 1968.
  • Murha hotellissa (Mõrv hotellis, 1970) Suomentanut Samuli Juvonen. Kustannus Oy Taifuuni, 1993.
  • Syystanssi (Sügisball, 1979) Suomentanut Eva Lille. Gummerus, 1980.
  • "Hyvää iltaa, rakkaat vainajat" (Vaimude tund Jannseni tänaval, 1984) Näytelmä. Suomentanut Eva Lille. Pohjoinen, 1986.
  • Kuunpimennys (Kuuvarjutus, 1984) Suomentanut Eva Lille. Gummerus, 1985.
  • Niin kerrotaan (Räägivad, 1984) Suomentanut Eva Lille. Gummerus, 1986.
  • Verenluovuttajan muistikirja (Doonori meelespea, 1990) Suomentanut Samuli Juvonen. Gummerus 1991.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirk, Endel: Viron kirjallisuus Suomentanut Eva Lille. SKS, 1986.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Linden, Sheri: Estonia's "Autumn Ball" a festival favorite 15.11.2007. Reuters. (englanniksi)
  2. Catsoulis, Jeannette: Going Down in Estonia: Alienation Frozen in Place The New York Times. 2.6.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.