Mathcad

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mathcad
Mathcad Prime 1.0 (suomenkielinen)
Mathcad Prime 1.0 (suomenkielinen)
Kehittäjä Mathsoft, PTC
Kehityshistoria
Vakaa versio 15.0; Prime 5.0
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Matematiikkaohjelmisto
Alusta Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Aiheesta muualla
Mathcad

Mathcad on laskentaan tarkoitettu tietokoneohjelmisto. Sen ensimmäinen DOS-versio ilmestyi 1986. Tällöin oli uutta, että matemaattisia kaavoja voitiin kirjoittaa ja tulostaa kuten paperilla, mutta samalla olivat "eläviä". Mathcad on tarkoitettu lähinnä numerisiin ratkaisuihin, vaikka siinä on myös symbolisen laskennan ominaisuuksia.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mathcadin suurimmat käyttökohteet ovat erilaiset teknisen laskennan sovellukset – eniten mekaniikan, sähkötekniikan, elektroniikan ja rakennustekniikan aloilla. Ohjelma alkuperäinen kehittäjä Allen Razdow toimi MITin palveluksessa. Hän perusti Mathsoftin, jonka tuote Mathcad oli vuoteen 2006, jolloin sen osti PTC.

Mathcadin käyttö perustuu laskenta-arkkeihin, joihin yhtälöt ja lausekkeet esitetään samalla tavalla kuin paperillakin (WYSIWYG) - toisin kuin yleensä matemaattiikkaa tietokonella ratkaistaessa.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mathcadin avulla yhdistetään laskenta-arkille eri elementtejä, kuten matemaattisia lausekkeita, tekstiä ja selventäviä kuvia. Näin tuloksena oleva dokumentti on selkeä myös niille, joilla ei ole tätä ohjelmaa käytössään. Matemaattiset lausekkeet ja yhtälöt ovat "elaviä" eli alkuarvoja ja kaavoja muutetettaessa, tulokset muuttuvat vastaavasti. Näin voidaan nopeasti kokeilla eri tekijöiden vaikutusta tuloksiin ja sen kuvaajiin.

Vaikkakin Mathcad on suunnattu lähinnä niille, jotka eivät käytä ohjelmointia, voidaan siihen lisätä omaa ohjelmointia tai se voidaan liittää tavanomaisilla ohjelmointivälineillä tehtyjä sovelluksia.

Nykyiset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2018 on ollut saatavana 2 versiota:

  • Mathcad 15.0, joka julkaistiin kesäkuussa 2010. Siitä on julkaistu 2 ylläpitoversiota. Mathcad 15.0 on käyttöliitynnältään samankaltainen edellisten versioiden kanssa.
  • Mathcad Prime 5.0. Tämä on uuden omistajan, PTC:n, viides kokonaan suunnittelema versio. PTC:n mukaan versiota 15 pidetään mukana niin kauan kuin Prime-versiossa on kaikki ne ominaisuudet, jotka ovat olleet 15-versiossa. Mathcad Prime käyttöliittymä vastaa Microsoftin Office 2007 versiossa esittelemää tehtäväkeskeistä käyttöliityntää.

Suomenkieliset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen käsikirja on tullut Mathcad 5.0 versiota lähtien ohjelman mukana. Ohjelman käyttöliittymä on ollut saatavana suomenkielisenä versiosta 11 lähtien. Ohjetekstit (help) eivät olleet siinä vielä suomeksi.

Prime-versiot ovat käännetty suomeksi. Myös Prime ohjetiedostot ovat suomeksi.

Käyttöjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Mathcad toimii vain Windows-ympäristössä. Mathcad 15.0 ja Mathcad Prime 4.0 -versioton saakka toimivat Windows 7, Windows 8 ja Windows 10 käyttöjärjestelmien 32- ja 64-bittisissä versioissa. Nykyisistä versioista 15 on 32-bittinen sovellus ja Prime hyödyntää myös 64-bittistä järjestelmää.

Prime 5.0.0.0 versiosta lähtien Prime toimii vain 64-bittisessä Windows-versiossaNykyisiä versiota voidaan käyttää muiden käyttöjärjestelmien Windows-emuloinnissa, Mathcadin viimeisin varsinainen Mac OS versio julkaistiin tammikuussa 1998.[1] Tämä versio on edelleen käytettävissä niillä Macintosh-koneilla, jotka tukevat Classic (Mac OS X)-ympäristöä tai SheepShaver-emulointia.

Tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PTC on tehnyt Mathcadista oman liikeyksikkönsä ja nyt Mathcad 15.0 ja sen jälkeen julkaistavat tuotteet sisältävät yhden vuoden ylläpidon ja päivitykset. Vuoden 2018 alusta siirryttiin kokonaan tilauspohjaisiin lisensseihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sulo Kalliokulju: Mathcad: matematiikkaa Windows-ympäristössä. Painatuskeskus 1995. ISBN 9513716937

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]