Mary Cassatt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omakuva n. 1878
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mary Cassatt.

Mary Stevenson Cassatt (22. toukokuuta 184414. kesäkuuta 1926) oli yhdysvaltalainen taidemaalari. Hän vietti pääosan aikuisiästään Ranskassa, missä ystävystyi ensin Edgar Degasin kanssa ja myöhemmin asetti töitään näytteille impressionistien kanssa. Monet Cassatin töistä esittävät naisia, varsinkin äitejä ja lapsia arkipäivän askarissa.

Cassatt kasvoi Pennsylvaniassa melko varakkaassa perheessä. Niissä piireissä Euroopan matkojen katsottiin olevan tärkeä osa yleissivistystä. Niinpä Cassattkin vieraili jo alle kymmenvuotiaana Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä. Perhe vastusti Cassattin antautumista taiteilijan uralle, mutta hän onnistui pääsemään Pennsylvanian taidekouluun. Hän tuskastui hitaaseen etenemiseen ja miesten suojelevaan asenteeseen ja päätti opiskella vanhojen mestarien töitä omin päin. Cassatt lähti Pariisiin vuonna 1866 22-vuotiaana.

Kun Euroopassa syttyi sota, Cassatt palasi Yhdysvaltoihin, mutta taidetarvikkeiden ja mallien saaminen oli vaikeaa. Isä ei tukenut vieläkään maalaamista taloudellisesti. Cassatt palasi Eurooppaan 1871 maalamaan italialaisten mestariteosten kopioita Pittsburghin arkkipiispan tilauksesta.

Opiskeltuaan Euroopan tärkeissä museoissa Cassatt kehitti tyylinsä vuoteen 1872 mennessä. Hän opiskeli lisää Pariisissa Camille Pissarron johdolla. Hän sai enimmäisen maalauksensa Pariisin salonkiin 1872. Arvostelijat pitivät hänen värejään liian kirkkaina. Cassatt löysi kaltaistaan seuraa impressionisteista ja maalasi ja asetti töitään näytteille heidän kanssaan 1874–1886. [1] Vuonna 1891 hän toi esille litografiatöitä, jotka olivat saaneet vaikutteita japanilaisesta taiteesta. Niistä alkoi erkaantuminen impressionistien piiristä.

1890-luku oli Cassattin kulta-aikaa. Hän oli nuorempien naistaiteilijoiden esikuva ja tuki. Hän toimi myös taiteenostajien, etenkin yhdysvaltalaisten mesenaattien, asiantuntijana ja auttoi näitä kartuttamaan kokoelmiaan impressionistien töillä. Hän maalasi aktiivisesti sokeutumiseensa 1914 asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]