Martin Brushane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl Martin Ragnar Brushane (salanimi Kari Tammi, 4. tammikuuta 194615. elokuuta 2008) oli suomalainen jazzrumpali ja trumpetisti, jonka alaa olivat erityisesti swing, jazz ja blues. Hän on ollut mukana suomalaisissa yhtyeissä 1960-luvulta lähtien, ja ensimmäinen niistä oli The Savages, joka voitti 1964 kitarayhtyeiden SM-kilpailut. Muita yhtyeitä olivat The Islanders ja The Sounds. Hänellä oli myös omia yhtyeitä, joista merkittävin oli Martin Brushane Big Band. Hän perusti 1974 äänitysstudion (BG Studio) yhdessä Robi de Godzinskyn kanssa. Muutaman vuoden kuluttua Martin jatkoi studion pyörittämistä yksin ja nimeksi tuli Studio Brushane. Brushane kuului musikaaliseen sukuun ja oli koko elämänsä tekemisissä musiikin ja viihteen kanssa. Erinomaisena rumpalina nuori Brushane oli mukana alusta lähtien rautalankamusiikissa. 1960–1970-luvulla Brushane toimi televisiossa studio-ohjaajana kymmenkunta vuotta.

Martin Brushanen vanhemmat kuuluivat sodanjälkeiseen jazz-muusikkosukupolveen ja tätä kautta lapset saivat vaikutteet ja rakkauden bigband-musiikkiin. Martin Brushane Big Band perustettiin jo 1967 ja oli pitkäaikaisin ja ehkä tunnetuin hänen orkestereistaan. Orkesterin kiinteään runkoon kuuluivat vuosien mittaan äiti Anneli, isä Ole, setä Åke, sisko Annika, poika Mika ja lisäksi suuri joukko kavereita ja tunnettuja jazz-muusikoita. Parhaimmillaan orkesterissa oli kolme polvea Brushaneja. Martin Brushane Big Band raivasi tietä ja markkinoita muille orkestereille televisioesiintymisillä ja konserteilla solisteinaan muun muassa Katri Helena, Anneli Sistonen ja Inga Sulin. Martin johti orkesteria aina tyylikkäästi valkoiseen smokkiin pukeutuneena ja soitti myös trumpettisooloja sekä steppasi.

Martinin synnynnäinen musikaalisuus oli erinomainen avu äänittäjän työssä, jossa hän toimikin muusikontyönsä ohella elämänsä loppuun. Martinin luonteen peruspiirteisiin kuului ystävällinen optimismi ja kyky tulla toimeen kaikkien kanssa. Erityisen arvostettu oli hänen kykynsä äänittää puhaltimia ja muuta akustista musiikkia. Vuosien mittaan Studio Brushanessa vierailivatkin suunnilleen kaikki Esa Pakarisesta UMO-jazzorkesteriin.

Martin Brushane on haudattu Kulosaaren hautausmaalle.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martin Brushane Big Band: Kulosaaren Casinolla 1971–1975, 1976, Anuco 130
  • Anneli Sistonen & Martin Brushane Big Band, 1978, Hitvox HITLP 1017/HITKS 1017
  • Martin Brushane Big Band: Today, 1981, Sauna Records SAU-LP 265
  • Martin Brushane Big Band: Kunnes jälleen tapaamme - Kuutamoserenadi, 1984, Sauna-Music SAU-28
  • Martin Brushane Big Band: In Concert, 1990, Bluebird BBL 1084/BBK 1084

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.