Martin Bashir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Martin Bashir
Bashir, 2012
Bashir, 2012
Henkilötiedot
Syntynyt19. tammikuuta 1963 (ikä 61)
Etelä-Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti Toimittaja, uutisankkuri

Martin Bashir (s. 19. tammikuuta 1963) on britannianpakistanilainen toimittaja ja mediapersoona.

Bashir alkoi työskennellä toimittajana 1986.lähde? Hän työskenteli BBC:llä vuoteen 1999 asti ohjelmissa Songs of Praise, Public Eye ja Panorama ja sen jälkeen hän siirtyi ITV:lle työskentelemään erikoisdokumenteissa ja esiintymään Tonight with Trevor McDonald -ohjelmassa. Bashir aiheutti valtavan kohun vuonna 1995, kun hän haastatteli prinsessa Dianaa tämän epäonnistuneesta avioliitosta prinssi Charlesin kanssa.[1] Bashir on tällä hetkellämilloin? ABC:n palveluksessa ja tekee yhteistyötä ajankohtaisohjelmassa Nightline. Bashirilla oli rooli komediaelokuvassa Mike Bassett: England Manager.

Michael Jacksonin haastattelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Bashir haastatteli poptähti Michael Jacksonia ITV-kanavalle. Lähetystä katsoi Yhdistyneessä kuningaskunnassa 14 miljoonaa ihmistä ja Yhdysvalloissa 38 miljoonaa ihmistä, ja sen jälkeen Jackson valitti Britannian viestintävirastoon syyttäen Bashiria kohujournalismista, koska tämä olisi saattanut Jacksonin huonoon valoon korostamalla tätä vastaan nostettuja syytteitä lasten seksuaalisesta ahdistelusta. Vuonna 2005 Jackson kuitenkin vapautettiin kaikista syytteistä.

Vastauksena Bashirin dokumenttiin Jackson julkaisi henkilökohtaisen kameramiehensä kuvaamaa materiaalia, jossa Bashir onnitteli Jacksonia Neverland Ranchin "hengellisestä" luonteesta. Se oli ristiriidassa Bashirin tekemän haastattelun kanssa, jossa hän sanoi Neverlandin olevan "vaarallinen paikka lapsille". Bashir myös kuvasi Jacksonia loistavaksi isäksi ja sanoi, että Jacksonin suhde lapsiin "sai hänet melkein itkemään". Kiistan seurauksena Bashir äänestettiin viidenneksi Channel 4:n tekemässä "sadan huonoimman britin" kyselyssä, heti Margaret Thatcherin ja Jade Goodyn jälkeen. Bashirin dokumentin menestyksen ansiosta yhdysvaltalainen ABC tarjosi hänelle töitä.

Jacksonin managerina vuosina 1996–2003 toiminut Dieter Wiesner totesi Bashirin dokumentin seurauksista Michael Jacksonin elämään näin: ”Se rikkoi hänet. Se tappoi hänet. Häneltä kesti kauan kuolla, mutta se alkoi sinä yönä. Aiemmin huumausaineet olivat hänelle tuki, mutta sen jälkeen niistä tuli välttämättömiä."

Jacksonin kuoleman jälkeen Bashir kommentoi: "Kun tein dokumenttia, oli pieniä osia, jotka sisälsivät polemiikkia hänen suhteestaan nuoriin. Mutta totuus on, että häntä ei koskaan tuomittu mistään rikoksesta enkä koskaan itse nähnyt mitään väärää.”

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]