Martin Bashir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martin Bashir
Bashir, 2012
Bashir, 2012
Henkilötiedot
Syntynyt 19. tammikuuta 1963 (ikä 57)
Etelä-Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti Toimittaja, uutisankkuri
Muut tiedot
Koulutus King’s College London

Martin Bashir (s. 19. tammikuuta 1963) on britannianpakistanilainen toimittaja ja mediapersoona.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bashir alkoi työskennellä toimittajana 1986. Hän työskenteli BBC:llä vuoteen 1999 asti ohjelmissa Songs of Praise, Public Eye ja Panorama ja sen jälkeen hän siirtyi ITV:lle työskentelemään erikoisdokumenteissa ja esiintymään Tonight with Trevor McDonald -ohjelmassa. Bashir tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi vuonna 1995, kun hän haastatteli Walesin prinsessa Dianaa tämän epäonnistuneesta avioliitosta Walesin prinssi Charlesin kanssa. Sen jälkeen hän on haastatellut muun muassa Louise Woodwardia, viittä epäiltyä Stephen Lawrencen tapauksessa, Michael Barrymorea, Jeffrey Archeria, Charles Ingramia ja Joanne Leesia. Bashir on tällä hetkellä ABC:n palveluksessa ja tekee yhteistyötä ajankohtaisohjelmassa Nightline. Bashirilla oli rooli komediaelokuvassa Mike Bassett: England Manager.

Michael Jacksonin haastattelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Bashir haastatteli poptähti Michael Jacksonia dokumentissaan ITV:lle. Lähetyksen jälkeen, jota katsoi Yhdistyneessä kuningaskunnassa 14 miljoonaa ihmistä ja Yhdysvalloissa 38 miljoonaa ihmistä, useat mediapersoonat syyttivät Bashiria keltaisesta lehdistöstä, väittäen hänen tahallaan mustamaalanneen ja saattaneen Jacksonin huonoon valoon sekä korosti väitteitä lasten ahdistelusta, jotka tehtiin Jacksonia vastaan pian dokumentin jälkeen. Vuonna 2005 Jackson kuitenkin vapautettiin kaikista syytteistä.

Vastauksena Bashirin dokumentille Jackson julkaisi henkilökohtaisen kameramiehensä kuvaamaa materiaalia, jossa Bashir onnitteli Jacksonia Neverland Ranchin "hengellisestä" piirteestä. Se oli ristiriidassa Bashirin omaan dokumenttiin, jossa hän sanoi sen olevan "vaarallinen paikka lapsille". Bashir myös kuvasi Jacksonia loistavaksi isäksi sekä sanoi, että Jacksonin suhde lapsiin "sai hänet melkein itkemään". Kiistan seurauksena Bashir äänestettiin viidenneksi Channel 4:n tekemässä "100 huonoimman britin" kyselyssä, aivan Margaret Thatcherin ja Jade Goodyn perään. Bashirin dokumentin menestyksen ansiosta yhdysvaltalainen ABC tarjosi hänelle töitä.

Dieter Wiesner, joka oli Jacksonin manageri vuosina 1996–2003, totesi millaisia vaikutuksia Bashirin dokumentilla oli Michael Jacksoniin. "Se rikkoi hänet. Se tappoi hänet. Häneltä kesti kauan kuolla, mutta se alkoi sinä yönä. Aiemmin huumausaineet olivat tuki, mutta sen jälkeen niistä tuli välttämättömyys."

Jacksonin kuoleman jälkeen Bashir kommentoi. "Kun tein dokumenttia, oli pieniä osia, jotka sisälsivät polemiikkia hänen suhteestaan nuoriin. Mutta totuus on, että häntä ei koskaan tuomittu mistään rikoksesta ja en koskaan nähnyt mitään väärää itse."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]