Koordinaatit: 46°6′N, 7°4′E

Martigny

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martigny
vaakuna
vaakuna

Martigny

Koordinaatit: 46°6′N, 7°4′E

Valtio  Sveitsi
Kantoni Valais
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 24,97 km²
Korkeus 471 m
Väkiluku (joulukuu 2011) 16 345
 – Väestötiheys 655 as./km²

Martigny (saks. Martinach, lat. Octodurum, myös ransk. Octodure) on vanha sveitsiläinen kaupunki Valais'n kantonin ranskankielisessä osassa. Martigny sijaitsee lähellä Sveitsin, Italian ja Ranskan rajojen risteyskohtaa. Martignyssä oli vuoden 2011 lopulla 16 345 asukasta.[1] Martignyn seutu on tunnettu monista hiihtokeskuksistaan. Martigny on myös samannimisen hallintoalueen keskuspaikka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisesti kaupunki on Rhônen laakson mutkakohdassa, jossa Drance-joki laskee Rhôneen ja jossa Rhône kääntyy pohjoiseen kohti Genevejärveä. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat Bernin Alpit, kaakkoispuolella levittäytyvät Valais'n Alpit, eteläpuolella on Mont Blancin massiivi ja Chablaisin Alpit ovat kaupungin länsipuolella.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhônen laaksoa seuraava eurooppatie E62 (Autobahn A9, valtatie N9), Alppien yli Italiaan vievä eurooppatie 27 (valtatie N21) sekä pienempi tie Col de la Forclaz -solan yli Ranskaan kulkevat Martignyn kautta. Martigny on SBB-CFF-FFS:n Geneve-Brig-pääradan varrella. Lisäksi Martignystä on RegionAlps-yhtiön [2] junayhteydet vuorille Le Châbleen ja Orsiéresiin sekä Genevenjärven kaakkoisrannalle, Ranskan rajalle St. Gindolphiin. TMR-yhtiön [3] junat kulkevat Ranskaan, Chamonix'hin. Martignystä lähtee myös yhteensä kymmenkunta linja-autoreittiä lähikyliin ja kaupunkeihin sekä Italian puolelle, Ison Sankt Bernhardin solan yli Aostaan [4]. Lähimmät kansainväliset lentokentät ovat Sionissa, Genevessä ja Bernissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo eurooppateistä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.