Crans-Montana

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crans-Montanan matkailualuetta

Crans-Montana on matkailu- ja talviurheilualue Sveitsissä, Valais'n kantonissa, Sionin ja Sierren kaupunkien välillä. Crans-Montanan nimeä on käytetty yleisesti 1990-luvulta alkaen, kun matkailualueet Crans-sur-Sierre, Montana-Vermala ja Aminona ryhtyivät markkinointiyhteistyöhön.

Crans-Montanan nimi juontaa juurensa Crans-sur-Sierren matkailualueen ja Montanan kunnan nimistä. Alueella on ollut matkailutoimintaa 1890-luvulta alkaen. Crans-sur-Sierreen perustettiin vuonna 1907 majatalo, josta myöhemmin kehittyi golfhotelli ja golfharrastuksen keskus. Montanan ensimmäinen hotelli avattiin vuonna 1892 sekä kylpylä vuonna 1901. Talviurheilun nousu alkoi 1950-luvulla.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen keskus sijaitsee Montanan kunnassa, joskin alueeseen kuuluu myös muita lähikuntia, muun muassa Chermignon, Icogne, Lens, Mollens ja Randogne. Alue sijaitsee Rhônen laakson pohjoisrinteellä, 1 000 - 1 500 metrin korkeudessa. Alueen pohjoispuoliset vuoret kuuluvat Bernin Alppeihin. Lähimmät huiput ovat Mont­-Lachaux ja Bella Lui.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crans-Montana on Sveitsin tärkeimpiä matkailualueita. Crans-Montana on sekä kesä- että talvimatkailualuetta laskettelurineineen, kylpylöineen, kasinoineen ja golfkenttineen. Alueen vanhan elinkeinon, maatalouden, merkitys on vähentynyt lähes olemattomiin.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crans-Montanaan on maantieyhteys Sierrestä ja Sionista. Linja-auto- ja funikulaariyhteys alueelle on Sierrestä. Paikallinen, kylien välinen liikenne on hoidettu busseilla. Kulku vuorille tapahtuu monilla köysiradoilla. [1]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]